7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Gołąbki na dwa sposoby - z ryżem i grzybami lub warzywami

Farsze do tych gołąbków to moja własna kombinacja składników, które lubię. Z powodzeniem można je modyfikować i dostosowywać do własnych upodobań kulinarnych.

Średnia ocena: [5.0 z 2 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [0]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 4 osób

kapusta
szklanka ryżu
cebula
przecier pomidorowy
wywar z warzyw
sól
pieprz

gołąbki z grzybów:
0,5 kg pieczarek
garść grzybów leśnych

gołąbki warzywne:
pietruszka
seler
marchew
por

Przygotowanie:

Kapustę obgotować, rozdzielić liście. Ryż ugotować na sypko w osolonej wodzie.

Gołąbki z grzybów:
Pieczarki zetrzeć na tarce na największych okach i podsmażyć. Grzyby leśne obgotować, a następnie drobno pokroić. Cebulę podsmażyć. Wymieszać wszystkie składniki na farsz (ryż, pieczarki, grzyby leśne i cebulę), doprawić solą i pieprzem.

Gołąbki warzywne:
Pietruszkę, seler, marchew zetrzeć na tarce na największych okach, następnie osobno podsmażać. Por i cebulę również podsmażyć. Wymieszać wszystkie składniki na farsz (ryż, pietruszkę, seler, marchew, por, cebulę), doprawić solą i pieprzem.

Farsz nakładać na kapustę, formować gołąbki i układać w dużym garnku. Zalać wywarem z warzyw wymieszanym z przecierem pomidorowym i gotować do miękkości.

Wskazówki i uwagi:

Do ryżu można dodać odrobinę soku z cytryny, szczyptę kminku mielonego, imbiru i kurkumy - będzie miał wówczas wyrazisty smak i ładny żółty kolor.
Nadesłał(a) Kropka, dnia: 2006-02-27 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Gołąbki z ryżem i warzywami (wegańska)
Gołąbki z warzywami (ovo-wege)
Marchew z groszkiem na dwa sposoby (z zasmażką lub bułką tartą) (lakto-wege)
Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami (wegańska)
Potrawka chińska - ryż z warzywami, pędami bambusa i grzybami mun (wegańska)
Gołąbki z soczewicą i warzywami (lakto-wege)
Sypki ryż - sposób gotowania (wegańska)
Tofu z warzywami 5 smaków (na sposób chiński) (wegańska)
Ryż basmati z masłem - sposób gotowania (lakto-wege)
Ryż do sushi - wybór, sposób przygotowania, wskazówki (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas