7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Soczewica po arabsku - puree z cebulą, ziemniakami i czosnkiem

To super potrawa na zimowe wieczory lub przyjęcia z bliskimi osobami, którym w trakcie naszego gotowania ślinka będzie ciekła, gdy poczują zapachy wydostające się z naszej kuchni. Świetnie smakuje z sałatką z zieleniny i grzankami.

Średnia ocena: [4.777777777777778 z 9 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [14]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 3 osób

200 g soczewicy namoczonej poprzedniego dnia
6 cebul
główka czosnku (najlepszy jest lekko różowy)
koncentrat pomidorowy lub 6-7 pomidorów
2-3 ziemniaki

olej do smażenia
cytryna
sól
pieprz
papryka
curry

Przygotowanie:

Cebule poszatkować i podsmażyć na oleju w szerokim garnku. Odsączyć soczewicę (nie wylewać wody) i dodać ją do cebulki, krótko podsmażyć. Zalać wodą, w której soczewica była namoczona, dodać drobno posiekany czosnek (nie rozgnieciony), koncentrat lub pomidory (obrane ze skórki i drobno pokrojone), sok z cytryny i przyprawy. Gotować pod przykryciem na małym ogniu ok. 30-40 minut.

Dodać ziemniaki drobno pokrojone i gotować aż będą miękkie. Rozgnieść wszystko ubijaczką do ziemniaków. Podać na ciepło.
Nadesłał(a) marian, dnia: 2006-03-01 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: http://www.etheria.republika.pl
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Trafiłam tu, gdyż szukałam legendarnej siczewicy po arabsku, gotowego dania ze słoika, ale jaka firma go produkowała pudliszki? Tego nie nie pamiętam
~mokka99@wp.pl 2013-06-10 15:46:51.2

Mój znajomy Kairczyk robi podobne danie, ale:
- nie miksuje niczego, ziemniaki i cebula pokrojone w kostkę
- nie dodaje curry (ani kupnego ani robionego przez siebie), z przypraw: sól, pieprz, imbir (posiekany świeży dodany na samym początku z cebulą) i czasami papryka słodka
- metoda przygotowania prawie taka sama, ale ziemniaki dodaje przed pomidorami (co logiczne - w kwaśnym środowisku dłużej się gotują)
- zdecydowanie krócej mu zajmuje gotowanie tej potrawy, całość 20-30 minut
- reszta składników tak samo.
Ja jadłam to danie raz z dodatkiem świeżych pomidorów, a raz z pomidorami pokrojonymi w kostkę z puszki. Ale Abdul mówi, że najlepiej wychodzi z polskim koncentratem pomidorowym (w ogóle bardzo ten koncentrat chwali).
Polecam wszystkim, smaczne, pożywne i szybko się robi. Idealne danie na zimę.
~Marta 2012-11-11 18:30:11.965

Super, ja dodaję jeszcze pieczarki, cayenne i miętę, no i nie masakruję tego ;) A soczewicy nie moczę :)
Luna7 2012-06-07 13:16:16.893

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Ziemniaki pieczone z tymiankiem, czosnkiem i cebulą (wegańska)
Puree z marchwi i ziemniaka (bez ograniczeń)
Dynia puree z ryżem i czosnkiem (wegańska)
Puree z ziemniaków z ogórkiem i musztardą (wegańska)
Ziemniaki (puree) ze szczypiorkiem i cebulką (wegańska)
Puree z ziemniaków z rzodkiewką i koperkiem (wegańska)
Ziemniaki nafaszerowane soczewicą (wegańska)
Soczewica duszona z ziemniakami (wegańska)
Paszteciki z brązową soczewicą i cebulą (wegańska)
Soczewica duszona z cebulą i papryką (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas