7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Pasztet strączkowo-warzywny

Anka Łazowska: "Pasztet jest b. smaczny - nadaje sie do smarowania lub krojenia w plastry. W ramach eksperymentu - dobry jest z chrzanem."
Przepis doskonale nadaje się do zagospodarowania różnych resztek - włoszczyzny z gotowania bulionu, ugotowanych strączkowców, czerstwego pieczywa.




Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

1/2 szklanki soi
1/2 szklanki grochu łuskanego
1/2 szklanki zielonej soczewicy albo fasolki perłowej
włoszczyzna z dużą ilościa marchewki, ale bez pora (morze być z gotowania bulionu)
cebula
3-4 ząbki czosnku (opcjonalnie)
czerstwa bułka namoczona w wodzie lub mleku
ew. 2 jajka
sól
pieprz
ew. gałka muszkatołowa
ew. cząber
oliwa do smażenia (czosnkowa lub zwykła)

Przygotowanie:

Soję moczę całą noc w 1/2 szklanki wody. Rano gotuję (w nowej wodzie) do miękkości. Tego samego dnia gotuję jeszcze groch i zieloną soczewicę albo fasolkę perłową (po namoczeniu - można i jedno i drugie). Następnie gotuję włoszczyznę bez pora.

Na patelni podsmażam pokrojoną w kostkę cebulę, a warzywa wrzucam do maszynki i mielę. Jeżeli pasztet ma być "aksamitny", mielę także podsmażoną cebulę.

Do masy dodaję 3-4 ząbki czosnku (jak ktoś nie lubi, to nie jest to konieczny składnik) oraz bułkę namoczoną w wodzie lub mleku i również przepuszczoną przez maszynkę. Można dodać 2 jajka. Wszystko porządnie mieszam rękami i doprawiam do smaku solą, pieprzem, ewentualnie gałką i cząbrem.

Foremkę smaruję czosnkową oliwą (oliwa z wycisniętymi ząbkami czosnku - można samą oliwą; ja wolę z czosnkiem) i wkładam pasztet. Foremki celowo nie wysypuję bułka tartą, bo uważam, że to psuje smak.

Foremkę z pasztetem wkładam do piekarnika nagrzanego do 180°C i pięke "na oko" (około 50 min.), aż na wierzchu utworzy się brązowawa skórka.
Nadesłał(a) Kuna, dnia: 2006-03-30 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: pl.rec.kuchnia, Anka Łazowska
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

pasztet strączkowo - grzybowy (wegańska)
Pasztet fasolowo-warzywny (ovo-wege)
Pasta / pasztet warzywny (z selera, marchewki i ew. pieczarek) (ovo-wege)
Kotlety strączkowe (wegańska)
Kotlety strączkowe (z 3 strączkowców) (wegańska)
Strączkowa pasta do kanapek (wegańska)
Świeża zielona zupa strączkowa (wegańska)
Chlebek Mojżesza (ze strączkowymi i bakaliami) (wegańska)
Kanapki z pastą jarzynowo-strączkową (wegańska)
Kotlety ze strączkowych (bez ich gotowania) z warzywami (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas