7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Curry z zielonej fasolki

Kuchnia tamilska



Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

Fasola zielona - ok. 40 dkg świeża lub mrożona, pocięta na kawałki,
1 łyżeczka nasion kopru /fennel,
1 łyżeczka nasion kminu (kminku indyjskiego)/cumin,
1 łyżeczka gorczycy,
0,5 łyżeczki kurkumy
1 duża cebula drobno pokrojona,
2 łyżki oleju (z oliwy najlepszy),
1-2 łyżeczki przyprawy curry,
1 łyżeczka soli,
ew. 1 łyżka przecieru pomidorowego.

Przygotowanie:

Podgrzej olej, zesmażyć cebulę do jasnobrązowosci (należy dodawać wodę, jeśli przywiera), dodać przyprawy i sól, smażyć aż gorczyca będzie wyskakiwać z patelni.
Dodać fasolę i pomidory, zalać wodą, aby przykryła wszystko i gotować do miękkości. W razie potrzeby podlewać wodą. Smakuje lepiej na drugi dzień.

Wskazówki i uwagi:

Iza: Najlepiej gotuje się w woku lub w garnku z grubym dnem.
Gdy się zaczyna przypalać, to przełożyć do innego naczynia
- nie mieszać. Wyjątkiem jest cebula, gdy się karmelizuje,
zwłaszcza smażona na oliwie, można podlać kilkoma łyżkami wody i dalej smażyć aż do zbrązowienia. Nawet przypalona dodaje fantastycznego aromatu, i w kuchni mojego meża (tamilow) używana wtedy jest jako przyprawa dodawana pod koniec gotowania, przed podaniem potrawy na stół.
Nadesłał(a) Kuna, dnia: 2006-03-30 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: pl.rec.kuchnia, izasow
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Jest "1 łyżka przecieru pomidorowego". Czyli rozgotowane i przetarte pomidory. Wszystko się zgadza :)
patrycccja 2013-09-28 18:35:07.351

W spisie składników nie ma pomidorów, a na końcu "Przygotowania" nagle się pojawiają. Hmmm? Ile, jakie?
~Rybania 2013-09-28 14:58:55.966

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Sałatka z zielonej fasoli i awokado (wegańska)
Czarna fasola w kokosowym curry (wegańska)
Fasolka szparagowa w mleczku kokosowym i curry (wegańska)
Fasola w sosie curry z jabłkami i pomidorami (wegańska)
Curry pomidorowe z soczewicą lub fasolką szparagową (wegańska)
Kolorowa sałatka ryżowa z czerwoną fasolką, jajkami i curry (ovo-wege)
Sałatka Wiktora - z sera żółtego, fasolki, jajek i curry (bez ograniczeń)
Ryż curry z tofu, brokułami, imbirem i kiełkami fasoli mung (wegańska)
Krokiety z zielonej soczewicy (ovo-wege)
Pasztet z soczewicy zielonej (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas