7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Plastry ziemniaków zapiekane w sezamie z dipem białym

Średnia ocena: [4.0 / 1 ocena] | dodaj ocenę | komentarze [0]


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki:

ziemniaczki
olej (rodzaj według upodobania)
ziarna sezamu

piekarnik i blaszka + folia do pieczenia :)

ilość składników zależy od zdolności przerobowej konsumentów :)))

Dip:
jogurt kozi,
zioła prowansalskie, sok z cytryny, sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Ziemniaki obieramy, kroimy w plasterki o grubości ok. 5 mm.
2. Przygotowujemy blaszkę do piekarnika - wyściełamy ją papierem lub folią do pieczenia.
3. Do małej miseczki nalewamy trochę oleju.
4. Na talerzyku wysypujemy ziarna sezamu.

Plasterki ziemniaków moczymy najpierw w oleju, a następnie "panierujemy" w ziarnach sezamu i układamy na blaszcze. Wkładamy do piekarnika. Pieczemy do momentu, kiedy ziarna lekko się podrumienią. Mnie zajmuje to ok. pół godzinki, kiedy wkładam blaszkę do zimnego piekarnika.

W międzyczasie przygotowujemy dip:
Mieszamy wszystkie składniki, dodając wedle uznania i preferencji przyprawy i sok z cytryny.

Pycha!

Wskazówki i uwagi:

Zamiast z dipem, ziemniaczki można podawać ze szpinakiem lub innymi dodatkami.
Nadesłał(a) liley, dnia: 2006-04-18 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Plastry cebuli zapiekane na grzankach (bez ograniczeń)
Pory zapiekane w białym sosie (lakto-wege)
Biały sos na pizzę (do zapiekania) (wegańska)
Raita (dip na bazie jogurtu) z czerwonych ziemniaków (lakto-wege)
Ziemniaki zapiekane z pieczarkami i serem (lakto-wege)
Zapiekane ziemniaki z serem topionym (lakto-wege)
Ziemniaki zapiekane w marynacie paprykowej (wegańska)
Sałatka nicejska z ziemniakami i białą fasolką (ovo-wege)
Raita (dip na bazie jogurtu) z ziemniaków z wiórkami kokosowymi (lakto-wege)
Ziemniaki zapiekane w śmietanie (scalloped potatoes) (lakto-wege)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas