7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Brokuł incognito w kwaśnej śmietanie

Średnia ocena: [4.0 / 1 ocena] | dodaj ocenę | komentarze [4]


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki:

brokuły (najlepiej świeże)
śmietana kwaśna
sól
pieprz
nasza ulubiona przyprawa (moim zdaniem wychodzi super z ziołami prowansalskimi albo z majerankiem)
oliwa do smażenia
czosnek (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Brokuła myjemy, rozdzielamy na różyczki, wkładamy do miseczki, zalewamy śmietaną (nie ma w niej pływać, niech będzie nią "oblepiony"). Dolewamy łyżkę oliwy, dodajemy przyprawy (bez czosnku). Bajer polega na tym, że brokuł będzie właśnie smakował tak, jak ta ostatnia przyprawa, której z założenia dajemy najwięcej. Mieszamy z grubsza to całe towarzystwo, aby przyprawy równomiernie oblazły warzywko.

Następnie owijamy szczelnie miskę folią kanapkową albo po prostu wkładamy do zwykłej zrywki ze sklepu i odstawiamy na jakieś 20 min.

Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy posiekany czosnek, a po chwili brokuły. Smażymy tak sobie parę minut, około 10 (zawsze robię to na oko, także trzeba próbować).

Wskazówki i uwagi:

Jeśli ktoś nie lubi czosnku, można go wyeliminować. Ja tam uwielbiam to pomieszanie smaków, a zapach! hmm...
No i oczywiście z przyprawami można powariować, np do śmietany dolać tabasco (najczęściej tak robię) - takie pikantne też pycha, ale nie każdemu odpowiada.
Nadesłał(a) autor anonimowy, dnia: 2006-05-20 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

myślicie, że zadziała jeśli zamiast śmietany zamoczę brokuł w jogurcie naturalnym?
martucholec 2011-07-14 09:49:28.692

Brokuł leżakował sobie w śmietanie przez całą noc w lodówce. Muszę przyznać, że po usmażeniu był smaczniejszy, niż myślałam że będzie :) Tylko jedna uwaga: trzeba go zjeść od razu, bo po ostygnięciu strasznie nasiąka tłuszczem i staje się "ciaplaty".
ryfka 2011-05-16 21:07:21.944

to chyba nie to. przynajmniej dla mnie. brokuły w śmietanie i jeszcze smażone? w smaku zbyt czuć kwaśność śmietany. poza tym, brokuły są zbyt twarde, więc lepiej je wcześniej zblanszować.
~ium 2010-06-14 01:21:29.61

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Placki z kukurydzy i kwaśnej śmietany z gałką muszkatołową (bez ograniczeń)
Zupa-krem z brokułów zaprawiana śmietaną (lakto-wege)
Racuszki z kwaśnego mleka (bez ograniczeń)
Słodko-kwaśne buraki (wegańska)
Puree z brokułów (wegańska)
Brokuł z porem (wegańska)
Murzynek karobowy na kwaśnym mleku (lakto-wege)
Cykoria duszona słodko-kwaśna (wegańska)
Zapiekanka z kalafiora i/lub brokułów (lakto-wege)
zapiekanka z kalafiora i brokułów (bez ograniczeń)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas