7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Pasta z soi i włoszczyzny (do chleba)

Średnia ocena: [4.0 / 1 ocena] | dodaj ocenę | komentarze [3]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

300 g soi
duża marchew
pietruszka lub seler
może być por
2 większe cebule
olej/oliwa do smażenia
"warzywko"
sól
pieprz
3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego, a w sezonie pomidory

Przygotowanie:

Soję moczymy przez noc, następnie gotujemy do miękkości.

Warzywa trzemy na tarce o dużych oczkach, cebulę kroimy w kostkę, por w plasterki. Smażymy na oliwie dodając "warzywka", soli i pieprzu do smaku.

Gdy warzywa są miękkie, dodajemy do nich ugotowaną soję, trochę wody i koncentrat pomidorowy. Należy wszystko ze sobą wymieszać i zostawić do przestygnięcia. Następnie mielimy całość w maszynce lub miksujemy na gładką masę.

Wskazówki i uwagi:

Dobrze jest przełożyć całość do słoiczków po koncentracie pomidorowym i zamrozić. Zamrażanie nie ma wpływu na smak pasty, a zawsze będzie świeża pod ręką.

Bardzo dobrze smakuje z pomidorem - wtedy nie musimy dawać koncentratu (koncentrat jest w wersji zimowej).
Nadesłał(a) Prima, dnia: 2006-05-20 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Super! Świetna pasta, zrobiłam ją w dwóch wersjach - raw i smażona ;) i dobry pomysł z tym zamrożeniem, bo z tych składników wychodzi bardzo dużo... ja tego nie przejem chyba w tydzień ;)
~Zoja 2014-05-21 21:16:42.735

bardzo dobre!!! tez nieco zmodyfikowałam :) Polecam!!
~mehehehe 2012-05-21 20:50:15.12

robię podobnie i zawsze wychodzi ok:)
Magda-Andrzej 2010-08-27 01:46:16.308

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Drożdżowa pasta do chleba (ovo-wege)
Pasta do chleba z ciecierzycy (wegańska)
Oliwkowa pasta do chleba (wegańska)
Włoszczyzna - pasta warzywna do pieczywa (wegańska)
Jajeczno-szczypiorkowa pasta do chleba (bez ograniczeń)
Pasta do chleba z wędliny sojowej i jajek (bez ograniczeń)
Pasta z soczewicy (strączkowa) do chleba (zbożowy) ;-))) (wegańska)
Pasta do chleba z soczewicy, słonecznika i sezamu (wegańska)
Pasta do chleba z serka wiejskiego, jajek, rzodkiewki i papryki (bez ograniczeń)
Zapiekana z soi (lakto-wege)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas