7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Barszcz buraczany z domowego zakwasu

Podawać z ugotowaną fasolą lub ziemniakami.



Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 4 osób

włoszczyzna
sos sojowy
ew. sól
ew. majeranek

domowy zakwas buraczany:
buraki - około 1 kg
czosnek - kilka zębów
sól - na 1 litr wody 1 płaska łyżka soli

Przygotowanie:

Buraki umyć, obrać, pokroić w plastry, umieścić w naczyniu szklanym lub glinianym emaliowanym. Umieścić między burakami kilka ząbków czosnku. Zalać buraki zalewą (na 1 litr wody 1 płaska łyżka soli). Przykryć talerzykiem, postawić w cieple. Po 3-6 dniach kwas jest gotowy (można go też pić w takiej postaci).

Ugotować włoszczyznę do miękkości, dodać kwasu do odpowiedniego smaku (kwaśny lub mniej), doprawić sosem sojowym, ew. solą, majerankiem i chwilkę pogotować.
Nadesłał(a) syla, dnia: 2000-08-23 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Tak kwas na samym końcu dolewamy, żeby nie zbrunatniał- mnie teściowa to mówiła:-)
hrynika 2012-08-15 15:47:03.644

Ja do kwaszenia dodaję kromkę pieczywa n a zakwasie własnej roboty ( czerstwe) po trzech dniach wyjmuję.
Barszcz robię od razu z czterech kilo burków( mam taki słój 10 litrów. Zlewam do butelek i mam zapas :-)
hrynika 2012-08-15 15:44:28.72

a mi mama mowila zeby nie gotowac zupy po wlaniu kwasu bo straci kolor...
~sdb 2003-12-31 00:00:00.0

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Barszcz ukraiński na zakwasie buraczanym (wegańska)
Barszcz czerwony na zakwasie buraczanym lub zakwasie na żurek (wegańska)
Barszcz czerwony na zakwasie z fasolką (wegańska)
Barszcz (bez zakwasu) robiący się przez noc (wegańska)
Zakwas na barszcz wg. dziadka Jurka z Krakowa (wegańska & RAW)
Barszcz czerwony rarytas z grzybami, jabłkami i sokiem buraczanym (wegańska)
Wigilijny barszcz czerwony z wywarem z grzybów i chrzanem (na własnym zakwasie) (wegańska)
Sałatka buraczana z majerankiem (wegańska)
Barszcz z rzodkwią (lakto-wege)
Barszcz z botwiną (lakto-wege)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas