7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Farsz do pierogów z bobu

Pracochlonny? A i owszem. Ale obieranie bobu, tak jak lepienie pierogów, to praca zespołowa - idzie szybciutko i bardzo raźnie! Zamiast męczarnią może być dobrą zabawą :) A jaki obłędny efekt..... kto spróbuje, nie pożałuje! :)

Średnia ocena: [4.0 / 1 ocena] | dodaj ocenę | komentarze [1]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

bób
sól, pieprz
cebula
olej
czosnek
ew. sok z cytryny

Przygotowanie:

Gotujemy bób - wody możemy nie solić w ogóle, a jeśli już, to sól dodajemy mniej więcej w połowie gotowania, nie na początku.

Po ugotowaniu można go trochę przestudzić - ale nie za bardzo, bo czym chłodniejszy, tym gorzej się obiera. Obieramy ze skórek, mielimy (bardzo wygodny jest do tego ręczny blender). Doprawiamy do smaku soląc i pieprząc.

Czosnek i cebulę obieramy, czosnek przeciskamy przez praskę. Cebulę siekamy i smażymy. Pod koniec dorzucamy czosnek i jeszcze chwilkę trzymamy na ogniu. Dorzucamy do bobu. Można dodać trochę soku z cytryny, który zrównoważy olej ze smażenia cebuli. Mieszamy starannie. Jeśli farsz jest bardzo gęsty możemy dodać odrobinę wody.

Gotowe ~:)
Palce lizać - można wyjadać przy robieniu pierogów ;)
Nadesłał(a) autor anonimowy, dnia: 2006-08-04 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Po co bób obierać ze skórek, przecież właśnie tam ma najwięcej witamin :>
masskotka69 2012-07-15 18:46:38.196

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Pierogi podlaskie (z farszem ziemniaczanym) (wegańska)
Pierogi z fasolą i miętą (farsz) (wegańska)
Farsz z soczewicy (do pierogów, krokietów itp.) (wegańska)
Pieczone pierogi z farszem brokułowym (wegańska)
Farsz z botwinki z bryndzą - do pierogów, naleśników, krokietów (lakto-wege)
Pierogi orkiszowe z farszem z pokrzywy i ziemniaków (wegańska)
Farsz do pierogów z tofu, grzybów i warzyw (wegańska)
Pierogi z ciasta ziamniaczanego z pieczarkowym farszem (wegańska)
Bób z jarzynami (wegańska)
Pasta z bobu i szpinaku (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas