7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Zupa marokańska modified by Aro

Zrobiłem tę zupę 5-ty raz chyba i znów smakuje WYŚMIENICIE! Musiałem się podzielić z puszkowiczami. Smacznego!

Średnia ocena: [4.0 / 1 ocena] | dodaj ocenę | komentarze [0]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 3 osób

200 g ciecierzycy (grochu włoskiego) namoczonej
100 g soczewicy (brązowa lub zielona)suchej
1 średnia cebula
5 ząbków czosnku
5 pomidorów (lub puszkkka)
1 łyżka zmielonego kminu indyjskiego (inne nazwy: cumin, kmin rzymski), w sklepach indyjskich, arabskich; ZWYKŁY SIĘ NIE NADAJE
1/2 zmielonego imbiru
1/4 łyżeczki szafranu namoczonego 5 min. w gorącej wodzie
1 litr wody (lub delikatnego bulionu)

DODATKI, gdy zupa już na stole:
pietruszka - sporo
oliwa extra virgin - ja lubie sporo :)
tabasko - wg mnie niezbędne
sok z cytryny - ilość jak kto lubi (min 1/4 z połowy :)

Przygotowanie:

Cebulę w plasterki, smażymy 5 min., dodajemy czosnek (ale tylko 3 ząbki posiekane!) i smażymy kolejne 2 minuty, dodajemy imbir, KMIN, 3 pomidory i dalsze 5 minut.
ZAPACH zacznie być... zniewalający(?), po 5 minutach dodajemy ciecierzycę, soczewice, wodę, 2 ząbki czosnku całe i gotujemy ok. 1 h, aż wszycho zmięknie. Wtedy dopiero dajemy SZAFRAN i gotujemy jeszcze chwilkę (2-5 minut), a przed samym końcem dodajemy pozostałe posiekane pomidory.
GOTOWE!

Już na talerzu lejemy OLIWĘ, kroplę TABASKO, sok z CYTRYNY i sypiemy PIETRUCHĘ.

Wskazówki i uwagi:

najlepiej maczać sobie w niej jakieś chrupkie chlebki, tortille itp. powinno być gęste :)
Nadesłał(a) bazgrou, dnia: 2006-09-30 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Arek go znalazł i lekko zmodyfikował :)
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Marokańska zupa z ciecierzycy (wegańska)
Zupa marokańska z soczewicy i ciecierzycy (wegańska)
Chleb marokański z semoliny (wegańska)
Potrawka marokańska - wielowarzywna z ciecierzycą i kotletami sojowymi (wegańska)
Marokańska sałatka ziemniaczana - z oliwkami i kaparami (wegańska)
Zaalouk - sałatka marokańska z pieczonego bakłażana i pomidorów (tzw. kawior z bakłażanów) (wegańska)
Kuskus w stylu marokańskim - z warzywami duszonymi z rodzynkami, czarnuszką i kolendrą (wegańska)
Zupa bakłażanowa (wegańska)
Zupa ogórkowa (lakto-wege)
Zupa minestra (lakto-wege)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas