7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Pomidorowy brokuł z sezamową lub orzechową posypką

Potrawa może być samodzielnym daniem lub sosem - super smakuje z kuskusem, makaronem ryżowym/sojowym, ryżem i w ogóle wszystkim, tylko oczywiście różyczki muszą być mniejsze. Proszę o jakąś konstruktywną krytykę :)

Średnia ocena: [4.333333333333333 z 3 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [2]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 2 osób

1 dorodny brokuł (lub niecałe :) opakowanie mrożonego)
3-4 ząbki czosnku
olej/ oliwa do smażenia
1/2 kostki bulionowej warzywnej + 1 szkl. wody
1/2 puszki koncentratu pomidorowego
gałka muszkatołowa
sól
pieprz
sos sojowy

sezam i/lub płatkowane migdały i/lub orzeszki piniowe
olej sezamowy

Przygotowanie:

Brokuła dzielimy na cząstki, małe lub większe w zależności od tego, czy ma być samodzielnym daniem, czy np. sosem do ryżu/kuskusu. Blanszujemy 1-2 minuty w osolonym wrzątku, na tyle, żeby się "ogrzał" raczej niż ugotował (mrożonego troszkę dłużej).

Na rozgrzanej oliwie/oleju smażymy na rumiano wyciśnięty przez praskę albo posiekany czosnek. Następnie wrzucamy delikatnie brokuła i chwilę przesmażamy na dużym ogniu.

Rozpuszczamy 1/2 kostki warzywnej w szklance wody, dodajemy koncentrat, dokładnie mieszamy, żeby koncentrat nie został w "grudkach". Podlewamy tym roztworem brokuła, zmniejszamy ogień, przykrywamy i dusimy aż będzie miękki, a woda odparuje. Co jakiś czas mieszamy, żeby wymieszał się z sosem.

Dodajemy tłuszczu i smażymy trochę intensywniej, przyprawiając startą gałką muszkatołową, solą, pieprzem, sosem sojowym i czym kto jeszcze lubi.

W tak zwanym międzyczasie prażymy na suchej patelni z odrobiną soli wybrane orzeszki, na złoto. Dzielimy brokuła na porcje, skrapiamy olejem sezamowym, posypujemy uprażonymi nasionami. Voila.

Wskazówki i uwagi:

Tę potrawę przygotowałam zupełnie ad hoc szukając ciekawszej alternatywy dla brokuła z wody :)
Do przygotowania najlepiej nadaje się wok, ale zwykła patelnia też wystarczy. Smacznego :)
Nadesłał(a) Elwina, dnia: 2006-12-11 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Ja do twojej wersji dołożyłam na początek cebulę później marchewkę w talarki, czerwoną soczewicę i na koniec siemię lniane w całości. Doprawiłam octem jablkowym. Wyszło super!
Greta 2017-10-31 21:26:44.571

ej, dobre! :) ja zrobiłam z ryżem i przypominało mi trochę w smaku gołąbka (przez ten koncentrat pomidorowy). dosyć wyrazista jest posypka (u mnie to był sezam i płatki migdałowe) - ale to jak najbardziej na plus! sądzę, że jeszcze kiedyś przyrządzę. polecam!
~toivoa 2010-06-13 18:05:19.345

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Gomasio tradycyjne (sezamowa posypka, tzw. sól sezamowa) (wegańska)
Prażone pestki (posypka) (wegańska)
Mleko sezamowe (wegańska)
Posypka banalna, ale jaka dobra! (wegańska)
Sos sezamowy "Tahini" (wegańska)
Galaretki jabłkowo-sezamowe (wegańska)
Puree z brokułów (wegańska)
Brokuł z porem (wegańska)
Czekoladowe babeczki z truskawkami i migdałową posypką. (lakto-wege)
Ziarenka jako pikantna posypka do sałatek typu grecka (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas