7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Mleko sojowe i tofu

Średnia ocena: [4.333333333333333 z 6 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [13]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

soja - 2 pełne szklanki o pojemności 200 ml
dodatkowo do tofu: sok z 2-3 cytryn
+ w obu przypadkach konieczna jest gaza (do kupienia w aptece)

Przygotowanie:

Mleko sojowe:
Soję namoczyć przez noc. Odcedzić i dodać 2-3 szklanki świeżej wody, całość zmiksować, wyjdzie taka pulpa sojowa. W bardzo dużym garnku zagotować 2,5 litra wody i wtedy dodać sojową pulpę. Uważnie gotować, bo pojawia się piana i trzeba uważać, by nie wykipiała. Kiedy piana się podnosi, polewać ją odrobiną zimnej wody. Powtarzać tę czynność 3-5 razy. Gotować 30-40 minut.

Na durszlaku ułożyć gazę i całość przecedzić. W gazie zostaną wytłoki (tzw. okara), z których można zrobić sojowe kotlety, zaś przecedzony płyn to mleko sojowe.

Tofu:
Wycisnąć sok z 2 cytryn. Zagotować mleko sojowe, wyłączyć ogień i szybko dodać sok z cytryn, lekko zamieszać. Niemal natychmiast zacznie się wytrącać twarożek.

Po ostygnięciu przelać zawartość, podobnie jak w przypadku mleka sojowego, przez durszlak i złożoną, gęstą gazę. Na gazie zostaje serek tofu. Dobrze jest złożyć gazę i przycisnąć ją czymś ciężkim, tak aby wycisnąć resztę płynu, który raczej nie nadaje się do spożycia.
Nadesłał(a) ~Rianna, dnia: 2007-01-30 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Z ucha do ucha, z ust do ust
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Do mleka dodałam laskę wanilii i cukier (nie miałam akurat żadnego słodu czy syropu z agawy) i wyszło w smaku bardzo ok jak na takie domowe mleko sojowe. W każdym razie dużo smaczniejsze niż te odcedzane na zimno i myślę, ze czekanie aż piana podniesie się więcej razy niż trzy też ma jakieś znaczenie. Da się je wypić czy zjeść z płatkami, wiec uważam to za sukces. :D
Robiłam też z tego przepisu tofu (oczywiście bez wanilii i cukru) i w smaku jak na tofu, którego nie jestem fanem było wyjątkowo smaczne. Niestety mino długiego odcedzania nie chciało być zwarte i rozesłało się na patelni. :<
Olexy 2013-05-13 22:02:59.974

mleko faktycznie syfne wyszło, a tofu wcale nie było. To znaczy nic nie zostało na gazie tylko jakiś gibki osad. Dla mnie ten przepis jest awykonalny/niezrozumiały
~malwa 2013-02-27 15:34:52.056

Nie wiem jak z mlekiem, ale tofu można przechowywać do 5 dni. Zamiast cytryny proponuje użyć sól gorzką (do kupienia za grosze w aptece
tyyslaa 2012-02-23 15:15:37.382

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Mleko sojowe, tofu, okara i serwatka (wegańska)
Mleko sojowe (wegańska)
Mleko sojowe bez soli i cukru (wegańska)
Mleko sojowe czekoladowo-bananowe (napój) lub lody (wegańska)
Mleko sojowe o smaku kokosa lub wanilii (wegańska)
Deser: mleko sojowe z bananem i amrantusem (wegańska)
Tofu z mleka sojowego (wegańska)
Jogurt z tofu i mleka sojowego (wegańska)
Pasztet wigilijny - sojowy z tofu i suszonymi grzybami (ovo-wege)
Sos "tatarski" na bazie tofu i mleka sojowego (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas