7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Ryż curry z sosem pomidorowo-jogurtowym



Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki:

1 szklanka ryżu
1 łyżka oleju do smażenia
2 szkl. bulionu (może być z kostki)
łyżeczka curry (nie więcej)
sól
pieprz

sos pomidorowo-jogurtowy:
szklanka jogurtu naturalnego
1/2 szkl. śmietany
posiekany pomidor bez skórki
posiekana cebula lub szczypiorek - ilość według uznania
sól
pieprz

Przygotowanie:

Surowy ryż smażymy na łyżce oleju ok. 2 min. aż wchłonie tłuszcz. Do bulionu dodajemy curry, sól i pieprz. Wsypujemy ryż i gotujemy 25 min. na małym ogniu pod przykryciem, na specjalnej płytce, aby się nie przypalił. Po ugotowaniu trzymamy go jeszcze 5 min. pod przykryciem.

Sos: jogurt łączymy z pozostałymi składnikami, przyprawiamy i wstawiamy do lodówki na godzinę.
Nadesłał(a) ~sanctus, dnia: 2007-02-10 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Obiad w pół godziny
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Jogurtowo-musztardowy sos z chilli i curry (lakto-wege)
Ziemniaki z kalafiorem lub kapustą w sosie pomidorowo-jogurtowym (lakto-wege)
Sos curry doprawiony tartym jabłkiem (np. z ryżem) (wegańska)
Okra i inne warzywa w sosie curry + ryż (wegańska)
Tofu z sosem curry i czerwonym ryżem (wegańska)
Zielsko na talerzu - pokrzywa z ryżem i sosem pomidorowym (wegańska)
Ryż z sosem pomidorowo-śmietanowym i warzywami (lakto-wege)
Papryka faszerowana ryżem i pieczarkami, z sosem pomidorowym (ovo-wege)
Ryż z pikantnym sosem pomidorowym i cukinią (wegańska)
Ryż z warzywami i tofu w sosie pomidorowym (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas