7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Ciasto z otrębami "Kasia"

Ciasto okazało się być moją udaną improwizacją. Dedykuję je mojej mamusi, stąd ta nazwa <3

Średnia ocena: [4.75 z 4 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [2]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki mleka albo mleczka sojowego
1 łyżka proszku do pieczenia lub sody
1 łyżka cynamonu
1 łyżka dowolnego dżemu
1 łyżka kakao (może być kakao instant, wówczas dodać mniej cukru, bo kakao jest słodkie samo w sobie!)

mieszanka płatków i innych dodatków:
- 2 łyżki płatków owsianych
- 2 łyżki płatków pszennych
- 2 łyżki płatków ryżowych
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 2 łyżki łuskanych ziaren słonecznika
- 2 łyżki otrębów pszennych (polecam otręby granulowane ze śliwkami albo jabłkami)

mieszankę tą można zastąpić tym co mamy pod ręką:
- posiekanymi orzechami
- pestkami dyni
- migdałami
- rodzynkami itp. itd.

Przygotowanie:

Płatki owsiane, pszenne, ryżowe i wiórki kokosowe wsypać do osobnych szklanek i zalać gorącą wodą.

W międzyczasie przygotować ciasto: zmiksować mąkę, cukier, olej, mleko, proszek do pieczenia, cynamon, dżem i kakao. Płatki i wiórki odsączyć i dodać do ciasta wraz ze słonecznikiem i otrębami. Wymieszać łyżką lub mikserem.

Wylać na blachę wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 45 minut w temp. 180°C.

Wskazówki i uwagi:

Jeśli ciasto będzie zbyt gęste po dodaniu płatków czy bakalii, należy dodać trochę mleka (zwykłego lub sojowego) lub wody. Jeśli będzie za rzadkie - mąki.
Nadesłał(a) Kitty88, dnia: 2007-03-21 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Zdjęcia do przepisu:


Nowe komentarze:

Rzeczywiście, bardzo dobre, znajomym też smakowało :). I faktycznie, można modyfikować na różne sposoby. Ja akurat nie miałam płatków pszennych i ryżowych, a polałam z wierzchu czekoladą. No i zdecydowanie więcej mleka lub wody. U mnie wyszło jakoś nawet 1,5 szkl. Masę ucierałam w makutrze, bo nie jestem posiadaczką miksera. Ciasto smakuje jak piernik.
Pani Wiosna 2011-11-02 11:03:13.299

ciasto jest przepyszne :)
mój przepis był troszkę zmodyfikowany z powodu braku niektórych tu wymienionych składników, ale to chyba ciasto z tych, którymi można manipulować we wszystkie strony, a i tak zawsze będzie genialne :D
tasak 2010-05-07 12:59:26.54

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Zupa kalafiorowa z lanym ciastem z otrębów owsianych (wegańska)
Naleśniki z otrębami (bez ograniczeń)
Gofry z otrębami (bez ograniczeń)
Sos chrzanowy z otrębami (lakto-wege)
Ciastka z twarogu i otrąb (bez ograniczeń)
Kluski leniwe z otrębami (bez ograniczeń)
Bułeczki z otrąb i białego sera (bez ograniczeń)
Placki z serka wiejskiego z otrębami (bez ograniczeń)
Placki ziemniaczane z otrębami owsianymi (wegańska)
Grzyby (leśne i pieczarki) panierowane otrębami (bez ograniczeń)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas