7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Marchewka duszona, czyli sojaki w zacnym towarzystwie

Żadne halo, właściwie jest to przepis na marchewkę (niemożebnie pyszną), ale we trójkę naprawdę fajnie smakuje (tzn. nie we trzech biesiadników, a z frytkami i kotletami sojowymi ;)

Średnia ocena: [4.0 / 1 ocena] | dodaj ocenę | komentarze [0]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

opakowanie mrożonej marchewki (kosteczka)
masło roślinne - 2 łyżki tak na oko
mąka ziemniaczana - 1 łyżeczka
sól, cukier

Przygotowanie:

Marchewkę przełożyć do garnka i zalać zimną wodą, tak aby woda była równo z marchewką, ale nie przykrywała jej do końca (bo się nam ładnie nie zagęści), ustawić na mały gaz, śmiało dorzucić 2 łyżki masła, 2 łyżki cukru oraz posolić (soli nie żałować).

I niech się tak pod przykryciem pogotuje, aż zmięknie, jak już marchewka jest miękka, trzeba wlać do niej pół szklanki wody wymieszanej z łyżeczką mąki ziemniaczanej.

Gdy zgęstnieje, to można ją doprawiać wg gustu (ale tylko cukrem i solą!)

Wskazówki i uwagi:

Proponuję podawać z frytkami i sojakami. A z barszczykiem jeszcze mamy "obiad jak ta lala" :)
Nadesłał(a) ~Kaska, dnia: 2007-05-03 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: taka świecka tradycja
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Marchewka duszona z selerem naciowym (wegańska)
Marchewka duszona z pestkami dyni i porem (wegańska)
Dynia w towarzystwie pomidorów i sera (lakto-wege)
Marchewka ze śliwkami (wegańska)
Marchewka z pomarańczą = surówka (wegańska)
Marchewka z mlekiem kokosowym (wegańska)
Marchewka zimą na bogato (wegańska)
Czosnkowa marchewka do obiadu (wegańska)
Pomarańczowo-imbirowa marchewka z kolendrą (wegańska)
Marchewka z wiórkami kokosowymi (wok) (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas