7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Pasztet fasolowo-warzywny

Znakomity na Wielkanoc w rodzinnym gronie.

Średnia ocena: [4.5 z 2 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [2]


Rodzaj diety: ovo-wege

Składniki:

1 szkl. ugotowanej na miękko fasoli białej (np. Jaś)
1/2 średniego selera
2 pietruszki
2 cebule
mały por
4 jajka
3 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki(lub innych świeżych ziół)
1/2 łyżeczki imbiru
1/2 łyżeczki tymianku
sól i pieprz
ewentualnie 2 marchewki

Przygotowanie:

Warzywa drobno pokrój i ugotuj w minimalnej ilości wody. Odcedź, przepuść przez maszynkę z fasolą. Do masy dodaj żółtka, pietruszkę, sól i przyprawy i ponownie zmiksuj. Ubij sztywną pianę z białek. Stopniowo dodawaj do niej warzywną masę i delikatnie mieszaj. Nagrzej piekarnik do 175 st.C. Pasztetową masę wyłóż do formy wyłożonej specjalnym pergaminem lub wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Piecz ok. 45-50 min., aż pasztet stanie się sprężysty.

Wskazówki i uwagi:

Fasolę trzeba wcześniej (najlepiej na całą noc) namoczyć w wodzie i gotować oddzielnie od warzyw.Pasztet jest łagodny w smaku.
Nadesłał(a) Aszija, dnia: 2007-05-07 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Żeby się nie popsuło,mozna poprzekładać do mniejszych słoiczków i spasteryzować
zochna 2012-03-30 15:57:50.02

bardzo smaczny i faktycznie bardzo łagodny pasztet :) nie kruszy się i świetnie się zarówno kroi jak i rozsmarowuje. niestety szybko się psuje! u mnie w lodówce wytrzymał 4 dni! chyba po prostu zrobiłam go za dużo - z podanych proporcji wyszła mi 45x20 keksówka. polecam jak najbardziej! :]
rabarbar 2010-04-11 12:29:54.471

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Pasztet strączkowo-warzywny (wegańska)
Pasta / pasztet warzywny (z selera, marchewki i ew. pieczarek) (ovo-wege)
Sałatka fasolowa (bez ograniczeń)
Kulki fasolowe (wegańska)
Zupa fasolowa na skróty (lakto-wege)
Sałatka ziemniaczano-fasolowa (ovo-wege)
Kotlety fasolowe po grecku (ovo-wege)
Pasta fasolowa z czosnkiem (wegańska)
Sałatka pęczakowo - fasolowa (wegańska)
Gulasz fasolowo-ziemniaczany (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas