7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Baba - pasta/ dip z bakłażana i tahini

Klasyczna przekąska/przystawka kuchni arabskiej, znana też w części krajów śródziemnomorskich. Oryginalna nazwa to baba ghanouj (lub baba ghanoush). Świetnie nadaje się do podania na różnych przyjęciach oraz jako przekąska.

Średnia ocena: [4.5 z 4 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [2]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

1 bakłażan - spory, świeży (z napiętą, błyszczącą skórką)
1/4 szklanki soku z cytryny
4-5 łyżek tahini
2 ząbki czosnku
1,5 łyżeczki soli
opcjonalnie odrobina pieprzu lub mielonego kuminu
garść świeżej natki pietruszki do posypania

Przygotowanie:

Bakłażana będziemy piec w piekarniku, więc odrywamy listki wokół łodygi, ale (uwaga!) nie odcinamy samej łodygi. Robimy to, żeby listki pod wpływem temperatury się nie ususzyły i nie spaliły. Bakłażana należy jeszcze ponakłuwać widelcem żeby nie eksplodował. Pieczemy go ok. 20 min. w mocno rozgrzanym piekarniku. Jeśli nadal nie jest miękki, trzymamy go w piekarniku odpowiednio dłużej.

Po wyjęciu czekamy, aż bakłażan przestygnie i zdejmujemy skórkę, a następnie rozgniatamy go widelcem (albo miksujemy blenderem). Stopniowo dodajemy na zmianę sok z cytryny i tahini i mieszamy.

Siekamy drobniutko czosnek, mieszamy z solą i dodajemy do pasty z bakłażana. Mieszamy dokładnie i ew. doprawiamy jeszcze do smaku.

Wskazówki i uwagi:

Podajemy posypane natką pietruszki, najlepiej z pitą.
Nadesłał(a) ~samira, dnia: 2007-06-01 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: od znajomej
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Ja dodalam troche mniej tahini, bo nie chcialam, by zdominowal smak baklazana. Przepis b. dobry, a dip smaczny i prosty w przygotowaniu, polecam.
Ireth 2013-05-13 18:51:13.644

Baaardzo dobre :) Na początku pomyślałam, że dobre, ale hummus zdecydowanie lepszy. Jednak im dłużej próbowałam, tym bardziej mi smakowało :) Baba i hummus różnią się nie tyle konsystencją, co gładkością. Oba pycha! Genialne z pieczywem i pomidorem.
patrycccja 2009-06-22 14:43:37.77

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Baba - pasta/ dip z bakłażana i tahini z warzywami (wegańska)
Baba - pasta/ dip z bakłażana i tahini (wegańska)
Pasta z tofu i tahini (wegańska)
Pasta z pieczonego bakłażana z czosnkiem i oregano (wegańska)
Tahini (sos/pasta z sezamu) z czosnkiem (wegańska)
Hummus, czyli pasta z ciecierzycy + tahini (wegańska)
Szybka indyjska pasta z soczewicy (z tahini i czosnkiem) (wegańska)
Pasta / dip z orzechami włoskimi i Rokpolem (lakto-wege)
Pasta / dip twarożkowy z gotowanej kalarepki (lakto-wege)
Melitzanosalata - grecka pasta (dip) bakłażanowa (wegańska)
Guacamole - dip/pasta awokado z oliwkami i pomidorem (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas