7686 przepisów wegetariańskich
w tym 4880 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Szpinak w cieście naleśnikowym

Przepis jest bardzo prosty, ale opanowanie techniki zanurzania i smażenia zajęło mi trochę czasu...

Średnia ocena: [4.7 z 6 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [6]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 4 osób

świeży szpinak
olej do smażenia

składniki na ciasto:
1 szklanka wody
5 łyżeczek mleka sojowego naturalnego w proszku
1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki mąki pszennej
sól

Przygotowanie:

Wszystkie składniki potrzebne do zrobienia ciasta mieszamy w misce. Ciasto musi być troszkę gęstsze niż na zwykłe naleśniki. Jeśli takie nie jest, to trzeba dosypać jeszcze mąki.

Liście szpinaku przelewamy dwa razy porządnie wrzątkiem i potem trochę je "wyciskamy", żeby nie były takie mokre, bo olej będzie pryskał.

Następnie chwytamy po kilka listków za ogonki, moczymy w cieście i rzucamy na rozgrzany olej na patelni.

Wskazówki i uwagi:

Jeśli ciasto jest gęste, to liście szpinaku nie dadzą się tak po prostu zanurzyć tylko położą się na powierzchni. Trzeba je wtedy po prostu polać z drugiej strony łyżką :)
Nadesłał(a) ~wegAnka, dnia: Jun 11, 2007
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

pyyyyyszne
agnmid May 21, 2011

Pychotki! Ja zrobiłam tradycyjne gęste ciasto naleśnikowe. Na rozgrzany olej rozłożyłam ładnie zblanszowany liść i łyżką nałożyłam ciasto tylko na jedną stronę. Jak się już trochę ścięło, odwróciłam na drugi boczek. Wyszło nie dość, że smacznie - to jeszcze ładnie, bo liście zachowały naturalny kształt i są z jednej strony zieleniutkie. Trzeba tylko uważać, żeby ogień nie był za duży, bo mogą zbrązowieć albo się przypalić. Ja przyprawiłam ciasto tylko solą i pieprzem, ale mojemu mężczyźnie zrobię coś bardziej intensywnego w smaku.
Cuksa May 17, 2011

Pyszna sprawa! :)
Tylko do ciasta zamiast mleka sojowego(którego nie mogę przez alergię) używam wody gazowanej, jajek(wiem, to już nie jest wege) i mąki.
A z racji braku świeżego szpinaku, użyłam tego pakowanego, zszatkowanego(najpierw podsmażyłam go na masełku z czosnkiem a następnie wymieszałam z ciastem i takie "cuś" smażyłam na patelni).
viluir Jan 16, 2011

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Banany w cieście naleśnikowym (ovo-wege)
Kalafior w cieście naleśnikowym (bez ograniczeń)
Kwiaty akacji w cieście naleśnikowym (ovo-wege)
Banany smażone w cieście naleśnikowym (wegańska)
Farsz naleśnikowy = szpinak, czosnek + sos sojowy i "chwasty" (wegańska)
Zielsko na talerzu - żywokost w cieście naleśnikowym (wegańska)
Parówki sojowe w cieście naleśnikowym z serem (lakto-wege)
Kwiaty akacji lub bzu czarnego w cieście naleśnikowym (wegańska)
Racuszki z bananów czyli banany w cieście naleśnikowym (bez ograniczeń)
Kwiaty dyni/cukinii smażone w cieście naleśnikowym (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas