7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Dosa z mąki pszennej razowej

Jest to przepis kuchni indyjskiej. Dosa to cienkie naleśniki z mąki ryżowej i soczewicowej, jedzone na śniadania i obiady. Oczywiście ma wiele odmian i podaje się go z różnymi dodatkami, np. z warzywami przyprawionymi curry (masala dosa) bądź różnymi czatnejami (czatnej to rodzaj gęstego słodko-pikantnego sosu popularnego w Indiach, do kupienia również w Polsce, można go też zrobić samodzielnie). Tutaj podaję wersję z pszennej mąki razowej.

Średnia ocena: [4.0 z 2 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [3]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

1 i 3/4 szkl. mąki pszennej razowej
garść świeżych liści kolendry lub pietruszki
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 świeże posiekane chili lub 1 płaska łyżeczka sproszkowanego
5 łyżek oleju

Przygotowanie:

Mąka na dosę musi być gładka, czyli jak najdrobniej zmielona. Przez sito o jak najdrobniejszych otworach przesiej ją do dużej miski. Liście kolendry umyj i drobno posiekaj, wymieszaj z mąką, dodaj 1 łyżeczkę soli i resztę składników (oprócz oleju). Dolej 2 szkl. letniej, przegotowanej wody i zmiksuj wszystko dokładnie. Otrzymasz lejące się ciasto, takie jak na naleśniki.

Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę. Po tym czasie jeszcze raz ciasto zmiksuj. Na teflonowej patelni rozgrzej 1 łyżeczkę oleju. Chochelką wlej tyle ciasta, aby można było rozprowadzić je jak najcieńszą warstwą na całej powierzchni patelni. Dziury dozwolone :)

Smaż dosę na średnim ogniu 2-3 min. z jednej strony, do złotego koloru, następnie odwróć na drugą stronę i smaż jeszcze minutę. Czynność powtarzaj do wyczerpania ciasta.

Wskazówki i uwagi:

W Indiach najpopularniejszą wersję przygotowuje się ze sfermentowanego ciasta ryżowego z dodatkiem soczewicy urid dal. Ze względu na niedostępność tej odmiany w Europie, można przygotować równie smaczną wersję z pełnej mąki.

Jednym z wariantów jest pikantna wersja przygotowana z użyciem warzyw (ziemniaki, cebula, imbir, czosnek) przyprawionych curry, podawana z kokosowym, bądź jogurtowym czatnejem.
Nadesłał(a) autor anonimowy, dnia: 2007-07-16 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: http://pl.wikipedia.org/wiki/Dosa
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Prawdziwa dosa nie ma nic w spólnego z jajkiem.
~wimana 2011-03-03 05:05:38.96

dosa są pyszne! polecam na smażącego się placuszka rozbić jajko i rozprowadzić je delikatnie, a potem wysmażyć jak w przepisie.
Olenika:) "prawdziwa" dosa nie ma nic wspólnego z tortillą. naprawdę polecam, zwłaszcza z ostrym chutney.
~alisesa 2011-01-18 19:48:38.982

Jest to coś na wzór dobrze przyprawionej tortilli? szkoda tylko,że konieczne jest smażenie na tłuszczu - nie znoszę tego ale może się raz poświęcę i spróbuje
Olenika92 2008-10-23 16:10:35.361

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Chleb pszenny razowy (wegańska)
Naleśnik z mąki pszennej i grochowej (wegańska)
Dosa (wegańska)
Naleśniki razowe z mąki orkiszowej (wegańska)
Chleb razowy żytnio-pszenny na zakwasie (wegańska)
Ciasto na pizzę 5 (z mąki białej i razowej) (wegańska)
Laddu - słodkie kulki z prażonej mąki pszennej i kukurydzianej (lakto-wege)
Super czekoladowe ciasto z wiśniami (bez mąki pszennej!) (bez ograniczeń)
Razowiec na bananach czyli bananowe ciasto z mąki razowej (wegańska)
Bułka pszenna (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas