7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Budyń z jarmużu

Jarmuż jest jednym z gatunków kapusty, ale nie tworzy, jak ona, głowy. Liście jarmużu są dekoracyjne i najczęściej służą do ozdabiania potraw, a przecież jest warzywem bogatym w witaminę C, PP, K, prowitaminę A, potas, wapń, fosfor, siarkę i żelazo.



Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki:

jarmuż
3 jajka
namoczona w mleku bułka
grzanki z 2 bułek grahamek
sól i pieprz
masło

Przygotowanie:

Ugotowany jarmuż przecieramy, dodajemy namoczoną w mleku bułkę (nie odciskamy), 3 żółtka, grzanki z bułek pokrojonych w kostkę i pianę z białek. doprawiamy. mieszamy razem, gotujemy na parze. Podajemy budyń gorący, polany masłem.

Wskazówki i uwagi:

Z jarmużu można przyrządzić też jarzynkę podobną do szpinaku: wybieramy tylko listki środkowe, parzymy je i gotujemy w słonej wodzie. Odcedzamy, siekamy drobno. Robimy zasmażkę z łyżki masła i pół łyżki mąki, rozprowadzamy 0,5 szklanki mleka. Wkładamy jarmuż, doprawiamy solą i cukrem i dusimy kilka minut. Jarmuż dobry jest z jajkami sadzonymi.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2000-08-27 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: "Kuchnia a uroda" Wanda Kosiorek, Agencja Wydawniczo-Usługowa "Emilia"
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Pieczone chipsy z jarmużu (wegańska)
Zupa-krem z jarmużu (wegańska)
Zupa z cukinii i jarmużu (wegańska)
Budyń z tapioki (ovo-wege)
Budyń bananowy (bez ograniczeń)
budyń ze szpinaku (bez ograniczeń)
Budyń z kalafiora (bez ograniczeń)
Potrawka z jarmużu z fasolką czerwoną (wegańska)
Pesto z jarmużu i orzechów włoskich (wegańska)
Budyń meklemburski z gruszkami (lakto-wege)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas