7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Chappati (Czapati)

Indyjski chlebek.

Średnia ocena: [3.8333333333333335 z 6 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [6]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 2 osób

* 200 g mąki razowej (pszennej najlepiej, ale np. orkiszowa też się sprawdza)
* łyżka oleju lub oliwy (najlepiej z pestek winogron)
* woda

Przygotowanie:

Mąkę wsypać do miseczki, dodać olej i wymieszać. Następnie stopniowo dodawać wodę tak, aby powstało elastyczne, dające się formować ciasto. Masę dzielimy na dwie części i formujemy w okrągłe placki. Smażymy na suchej patelni (najlepiej teflon) z obu stron. Podajemy jeszcze ciepłe z dodatkami.
Nadesłał(a) hiden, dnia: 2008-04-14 21:30:44.643
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Zgadzam się z Nessie - uczyli mnie ich robić Hindusi i z całą pewnością czapati nie "wylewa" się na patelnie. Ważne jest też by ciasto dłużej wyrabiać, by je dobrze napowietrzyć. W czasie smażenia na suchej patelni powinno sie nadymać (co widać w czasie jedzenia - jest rozwarstwione). Po zdjęciu z patelni powinno się je posmarować odrobiną ghee (ja używam roślinnego ghee - do kupienia w sklepach z arabską żywnością), co czyni je przyjemnie elastycznymi, choć osobiście po "suchym" smażeniu z przyrumienionymi brązowymi plamkami, lubię je jeszcze "dosmażyć" na odrobinie ghee (choć wtedy to się chyba już jakoś inaczej nazywa). Nessie ma racje - mąka razowa to nie to samo co atta, jest nieco zbyt gruba. Ach - moi Hindusi z akademika robili to również z dodatkiem soli, zawsze napominając mnie bym o tym nie zapomniała ;-) - choć ja lubię czasami dla urozmaicenia dodać i szczyptę kurkumy. Smakuje równie dobrze.
~MariaAyma 2010-06-27 19:53:00.055

Powiem szczerze, że mam wątpliwości co do tego przepisu. Nie wyobrażam sobie opiekania chapati na teflonie, poza tym atta to nie dokładnie nasza mąka razowa...
Chapati nie powinny być chrupkie i twarde, to nie podpłomyki. Muszą nadmymać się podczas "smażenia" i być łatwe do zwijania.
~nessie 2010-01-06 23:43:52.488

Smaczne wychodzą z dodatkiem ziaren sezamu czy słonecznika. Dziś rozwałkowałam placuszki na cienko, po upieczeniu były chrupkie i pyszne.
xxl 2009-11-30 18:48:37.703

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Czapati z dipem czosnkowo-cukiniowym z pieczarkami, papryka i tofu (wegańska)

Nowości:

Zupa krem z jarmużu z kaszą jęczmienną (wegańska)
Denaturatka - zupa z kapusty czerwonej (wegańska)
Bigos z kiszonych buraków (wegańska)
Aromatyczne pieczone ziemniaki z sosem z jarmużu, pomidorów i garam masala.. (wegańska)
Zapiekanka z bakłażanem i cukinią (wegańska)
Domowe pesto (lakto-wege)
Azjatyck mix- improwizacja (wegańska)
Tarta zimowa ze szpinakiem (wegańska)
Bakłażany zapiekane z jabłkiem (wegańska)
Surówka z czerwonej kapusty (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas