7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Zupa-krem z soczewicy i marchwi z kukurydzą

Bardzo pożywna i sycąca, nie potrzeba drugiego dania!

Średnia ocena: [5.0 z 3 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [1]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 2 osób

pół szklanki soczewicy zielonej
niecałe pół szklanki soczewicy czerwonej (można oczywiście dodać odpowiednio większą ilość tylko zielonej soczewicy, chyba jest też tańsza...)
3 średniej wielkości marchewki
1 pietruszka
1/2 selera
ząbek czosnku
ew. 1/2 kostki bulionu warzywnego
trochę kminku (jakieś 35 ziarenek :)
sól
pieprz
szczypta ostrej papryki

3-4 spore ziemniaki
puszka kukurydzy

jeśli ktoś sobie życzy zupkę z wkładem białkowym:
- kilka małych kotletów sojowych - takie zwykłe sojowe "brykiety" a'la schabowe, jakie można kupić w każdym markecie
- 1/2 kostki bulionu warzywnego
- troszkę oleju do podsmażenia kotletów

Przygotowanie:

Wszystko, prócz ziemniaków i kukurydzy, gotujemy z solą i kminkiem. Można dodać połówkę bulionu warzywnego. Wrzucamy też rozgnieciony czosnek. Gdy wszystko się już chwilę pogotuje, w drugim garnku gotujemy ziemniaki. Moczymy kotlety w drugiej połówce bulionu.

Pod koniec gotowania do warzyw sypiemy paprykę i pieprz. Gdy warzywa będą miękkie, odstawiamy je do wystygnięcia. Powinna być to dość gęsta zupa. Pamiętamy o odstawieniu ziemniaków, gdy będą już miękkie!

Miksujemy dostatecznie chłodną masę soczewicowo-warzywną (najlepiej w blenderze), wlewamy ją z powrotem do garnka.

W tym czasie podsmażamy pokrojone w paski kotlety sojowe. Ugotowane ziemniaki możemy podsmażyć delikatnie razem z nimi, ale nie jest to konieczne.

Krem soczewicowy podgrzewamy. Jeśli ktoś lubi ostrzejszy smak, można dosypać jeszcze pieprzu i ewentualnie soli, wg smaku. Wylewamy do miseczek, na wierzch wykładamy podsmażone ziemniaki, paski kotletów i kukurydzę.

Wskazówki i uwagi:

Jeśli ktoś chce zyskać na czasie, można zrezygnować z kotletów, a nawet z ziemniaków, wtedy potrawa robi się w zasadzie jednogarnkowa i szybsza w przygotowaniu, można zjeść sam krem z kukurydzą. Jednak muszę przyznać, że przynajmniej dla mnie ziemniaki tonące potem powolutku w gęstej zupce są niezbędne :D
Nadesłał(a) jaskrawa, dnia: 2008-05-02 23:17:42.236
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:


naprawdę pyszna zupa! ja zrobiłam zupe-krem, bez kukurydzy i kostki sojowej - i tak jest bardzo syta w wersji z ziemniaczkami, polecam.
pixi 2013-04-30 14:04:23.05

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Zupa krem z marchwi (wegańska)
Zupa krem z marchwi i ziemniaków (lakto-wege)
Zupa-krem z marchwi i kaszy jaglanej (wegańska)
Ekspresowa zupa-krem z soczewicy (wegańska)
Zupa krem z soczewicy z kurkumą i śliwkami suszonymi (wegańska)
Zupa-krem z soczewicy "Pro/Iron Power" (wegańska)
Zupa krem z soczewicy z curry i przecierem pomidorowym (wegańska)
Zupa-krem z czerwonaj soczewicy, ziemniaków i pora (wegańska)
Zupa krem z czerwonej soczewicy, pora i marchewki (wegańska)
Zupa-krem z czerwonej soczewicy z grzankami (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas