7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Makaron ze szpinakiem "po staropolsku" z jajkami, śmietaną i serem

Kiedyś nienawidziłam szpinaku, ale po spróbowaniu tego makaronu nienawiść zamieniła się w miłość. :)

Średnia ocena: [4.666666666666667 z 3 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [7]


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki:

makaron (rurki lub świderki)
opakowanie szpinaku mrożonego (np. brykiety)
2 jajka
śmietana (najlepiej chuda bądź pół na pół z jogurtem naturalnym)
świeży czosnek
sól
pieprz
zioła (np. bazylia lub mieszanka prowansalska)
żółty ser
ew. ser pleśniowy lub parmezan

przyprawa do kurczaka po staropolsku Kamis
lub własna mieszanka o analogicznym składzie:
- kminek
- zioła: oregano, tymianek, majeranek
- natka pietruszki
- imbir
- chili
- cebula
- czosnek
- sól
- glutaminian sodu i kwas cytrynowy sobie darujmy :)

Przygotowanie:

Ugotować makaron. Wrzucić do głębokiej patelni szpinak. Kiedy się rozmrozi, dodać do niego jajka wymieszane ze śmietaną, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy.

Ugotowany makaron wrzucić na patelnię z sosem. Dodać starty żółty ser. Opcjonalnie można dodać sera pleśniowego bądź posypać parmezanem już na talerzu. Smacznego! :)

Wskazówki i uwagi:

Co do przypraw: proporcje dobierać wg. indywidualnych upodobań.
Co się tyczy konsystencji sosu: powinien być dość gęsty, ale nie za gęsty, ponieważ trzeba go jeszcze zmieszać z makaronem :)
Nadesłał(a) unpetitnoircafe, dnia: 2009-05-15 13:07:41.297
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Nie zimny sos ... Przecież każdy wie że trzeba rozmrozić szpinak dodać do niego inne składniki poczekać a jak doda się makaron i ser to odczekać aż ser się roztopi i jajka nie będą surowe czyli raczej całość nie będzie zimna ! Nie trzeba przecież opisywać tego tak dokładnie tego można się domyśleć !
agnmid 2012-12-02 18:00:15.51

powiem tak cos tu nierozumiem, albo niepotrafie czytac z przepsu winika ze mam goracy makaron i prawie zimy jajowo spinakowy sos masakra zycze smacznego
~gumbas 2012-12-02 16:46:22.402

Ja zawsze robię wszystko osobno. Najpierw rozmrażam szpinak dodaje czosnek i przyprawy i na końcu śmietankę, gotuje makaron i robię sobie przypuśćmy na jedną osobę jajecznice z 1 jajka na osobnej patelni. Na końcu mieszam to wszystko na talerzu i smakuje wyśmienicie : )
~Camyla 2012-08-30 14:42:02.792

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Makaron ze szpinakiem i niebieskim serem (lakto-wege)
Farsz do naleśników ze szpinaku z żółtym serem i śmietaną (lakto-wege)
Makaron smażony z jajkami (bez ograniczeń)
Makaron ze szpinakiem (wegańska)
Cannelloni ze szpinakiem i serem (bez ograniczeń)
Warzywa duszone ze śmietaną do makaronu (lakto-wege)
Sałatka pieczarkowa z serem, jajkami i groszkiem (bez ograniczeń)
Sałatka z brokułem, ogórkiem, jajkami i serem feta (bez ograniczeń)
Cebula po włosku - smażona z serem, jajkami i szczypiorkiem (bez ograniczeń)
Makaron smażony z jajkami [Maccheroni con le uova] (bez ograniczeń)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas