7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Kostki tofu w słonym karmelu i sezamie

Przepis kuchni japońskiej.

Średnia ocena: [3.5 z 6 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [4]


Rodzaj diety: wegańska+miód

Składniki:

kostka tofu
mąka
olej do smażenia (najlepiej rafinowany sezamowy)
2 łyżki cukru (miód też daje radę)
2 łyżki sosu sojowego
sezam

Przygotowanie:

Tofu pokroić w kostkę o boku 2-3 cm, zalać wrzątkiem w miseczce na ok. minutę. Wyjmować z wody i panierować z mące. Tofu podsmażyć na oleju.

W osobnej filiżance/ miseczce wymieszać cukier/ miód z sosem sojowym. Mieszanką polać tofu i podgrzewać do czasu powstania karmelu, w którym kosteczki tofu trzeba dokładnie obtoczyć.

Kiedy tofu będzie już w całości pokryte karmelem, obtoczyć je w sezamie.
Nadesłał(a) hiden, dnia: 2008-06-01 19:41:07.679
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

ser zolty z karmelem? to chyba jednak przegiecie. Po co w ogole zastepowac tofu? to japonski przepis i nazywa sie "kostki tofu (...)", więc tofu jest jego GŁÓWNYM składnikiem...
efedrina 2013-04-30 15:29:37.228

mozesz panierowac żółty ser ale to juz nie bedzie weganskie
agnmid 2011-08-22 00:17:24.807

Bardzo smaczna przekąska :)
kasumi90 2010-11-17 15:12:22.735

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Sznycle z tofu w sezamie (ovo-wege)
Kotletki z tofu w sezamie (wegańska)
Kostka piaskowa (z tofu) (wegańska)
Musztardowa kostka tofu (wegańska)
Ziemniaki w karmelu (wegańska)
Brokuły z kalafiorem w sezamie (wegańska)
Paluszki słone z czekoladą (wegańska)
Kruche słone paluszki (wegańska)
Kotlety co się je w pracy (sojowe w sezamie) (wegańska)
Tartaletki ze szpinakiem i słonym bundzem (lakto-wege)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas