7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Zupa chińska z kostką sojową i warzywami konserwowymi

Nie ma nic wspólnego z "gorącym kubkiem" ;) Podbija serca jedzących, gdziekolwiek jej nie zrobię - moje też kiedyś podbiła. Ale z Chin chyba nie pochodzi...



Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 5 osób

ok. 4-5 pomidorów (zimą z puszki)
2 papryki
1 duża cebula lub 2 mniejsze
0,5 opakowania kostki sojowej
warzywa konserwowe: mieszanka meksykańska (taki twór w słoiku lub puszce, w którym jest kukurydza, groszek, marchewka i fasolka czerwona)

margaryna/ olej do smażenia
bulion warzywny (może być z kostki)
sól
pieprz
mogą być inne przyprawy (ja używam "pomidorowych": oregano i bazylii)

Przygotowanie:

Parzymy pomidory wrzątkiem i obieramy ze skóry, po czym kroimy na dość małe kawałki i obficie przyprawiamy - muszą być dość dobrze popieprzone. Kroimy paprykę i cebulę, podsmażamy na maśle lub oleju, by cebulka się zeszkliła, a papryka zmiękła.

Wrzucamy kostkę sojową do wrzącego bulionu (wersja uproszczona to woda + kostka warzywna, można oczywiście użyć bulionu własnej od podstaw roboty), czekamy aż trochę namoknie (garnek wciąż stoi na ogniu!).

Wrzucamy do bulionu zawartość patelni, potem pomidory. Na koniec dodajemy odsączoną mieszankę meksykańską i mieszamy wszystko razem. Czekamy aż się chwilę przegryzie i gotowe :)

Wskazówki i uwagi:

Trzeba ją dość dobrze doprawić, ma być ostra, a nie mdława w smaku.
Kolor zupy jest dość niewyraźny, co absolutnie nie wpływa na jej smak, jednak - jeśli komuś przeszkadza - można jeszcze podprawić całość koncentratem pomidorowym (z tym, że wówczas zupa może nabrać kwaskowatego odcienia smakowego).
Nadesłał(a) arahja, dnia: 2008-06-04 21:05:48.686
Źródło/autor przepisu: przepis mojej dobrej koleżanki, dziedziczony rodzinnie ;)
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Zupa chińska z mieszanką meksykańską ;))
Mimo wszystko baardzo proste i baardzo dobre
Dziwnograj 2009-09-08 20:46:30.22

Sprawdziłem. Bardzo dobre. Zamiast fasolki szparagowej dałem pieczarki. Mam zamiar zagęścić kaszą jęczmienną bo wyszła ciut żadka
:)
bułek 2008-06-19 13:15:53.924

Kotlety to w zasadzie to samo, co kostka - kostka jest drobniejsza, więc jeśli użyjesz kotletów, dobrze je po namoczeniu pociąć na mniejsze kawałki.
arahja 2008-06-18 22:53:42.698

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Curry z ciecierzycą, kostką sojową i warzywami (lakto-wege)
Potrawka z czerwonej fasoli z kostką sojową i warzywami (wegańska)
Zupa jarzynowa z kostką sojową i kurkumą (wegańska)
Kostka sojowa w pomidorkach (wegańska)
Kostka sojowa w brokułach (wegańska)
Makaron chiński z warzywami (po zabrzańsku) (wegańska)
Sos z mieszanką warzyw chińskich (wegańska)
Kostka sojowa w sosie pieczarkowym (wegańska)
Risotto z papryką i kostką sojową (wegańska)
Gulasz z kostki sojowej w pomidorach (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas