7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Sznycle z tofu w sezamie

Smak bardzo specyficzny - dla wybranych ;). Dla mnie przepis za bardzo pracochłonny, jak na końcowe odczucia smakowe.



Rodzaj diety: ovo-wege

Składniki: dla 2 osób

180 g tofu naturalnego
kawałek świeżego kłącza imbiru (około3-4 cm)
pół cytryny
3 łyżki sosu sojowego
2 ząbki czosnku
pieprz

1 jajko
1,5 łyżki pikantnego keczupu
sezam do obtaczania (na oko:))
oliwa do smażenia

Przygotowanie:

Kostkę tofu przekroić na 2 plastry. Kłącze imbiru obrać, zetrzeć na drobnej tartce. Cytrynę umyć, osuszyć, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Sos sojowy wymieszać z sokiem i skórką cytrynową, startym imbirem, zmiażdżonym czosnkiem i szczyptą świeżo zmielonego pieprzu.

Plastry tofu posmarować z obu stron przygotowaną marynatą i odstawić na 10 minut. Jajko wbić do miseczki, roztrzepać z dodatkiem keczupu. Plastry tofu zanurzyć w roztrzepanym jajku, a następnie obtoczyć w sezamie, mocno dociskając panierkę do powierzchni sznycli.

Smażyć na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor. Według przepisu podawać z ryżem lub makaronem i pikantnymi surówkami.
Nadesłał(a) Lady_A, dnia: 2008-06-15 16:30:11.516
Źródło/autor przepisu: Gazetka reklamowa jednego z supermarketów
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Kotletki z tofu w sezamie (wegańska)
Kostki tofu w słonym karmelu i sezamie (wegańska+miód)
sznycel wegetarianski (bez ograniczeń)
Sznycle serowe (bez ograniczeń)
Sznycel z selera (wegańska)
Brokuły z kalafiorem w sezamie (wegańska)
Kotlety co się je w pracy (sojowe w sezamie) (wegańska)
Wegańskie sznycle jaglane z pieczarkami. (wegańska)
Plastry ziemniaków zapiekane w sezamie z dipem białym (lakto-wege)
Sznycle z bakłażanów przekładane sosem z fety (bez ograniczeń)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas