7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Makaron ryżowy z wodorostami oraz warzywami duszonymi

Średnia ocena: [4.0 z 2 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [1]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 2 osób

makaron ryżowy - tak z 70 gramów
wodorosty wakame albo dulse - około 10 gramów
cytryna
sól

0,5 cebuli
1 cukinia
1 ogórek
1 papryka
1 pomidor
sól
pieprz
zioła różne - bazylia itp. według uznania

Przygotowanie:

Makaron zalewamy wrząca wodą na 3 minuty, potem odcedzamy.
Wodorosty moczymy 20 minut i kroimy na mniejsze kawałki.

Cebulę kroimy i podsmażamy na oleju. Następnie na patelnię dorzucamy grubo pokrojoną cukinię, ogórka, paprykę i pomidora.
Przyprawiamy pieprzem, solą i ziołami. Podsmażamy, aż cukinia zmięknie i wykładamy na talerz.

Na niemytą po warzywach patelnie wrzucamy makaron oraz glony, przyprawiamy szczyptą soli i obficie skrapiamy cytryną. Całość mieszamy na małym ogniu z 2 minutki i wykładamy na talerz.

Na talerzu układamy kilka szparagów (ze słoika, gotowe do jedzenia) pokrojonych w kilkucentymetrowe kawałki.

Wskazówki i uwagi:

Dobrze jest jako dodatek dać sos ostro-kwaśny dostępny w sklepach z egzotycznym jedzeniem.
Nadesłał(a) Wanieczek, dnia: 2008-07-27 21:05:18.708
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Te glony tak śmierdziały, że myślałam że zwymiotuje, dlatego wymieszałam makaron z warzywami, a glony wyrzuciłam do śmietnika :P W takiej wersji było całkiem smaczne ;)
Bananusiek 2009-02-28 17:17:29.065

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Makaron ryżowy z warzywami, bambusem i grzybami mun (wegańska)
Pieczone sajgonki z makaronem ryżowym i podsmażonymi warzywami (wegańska)
Makaron ryżowy z warzywami w sosie na mleku migdałowym i oleju kokosowym (wegańska)
Wodorosty hijiki "made in China" (z warzywami i sosem słodko-kwaśnym) (wegańska)
Soczewica duszona z warzywami (wegańska)
Ryż z duszonymi warzywami (wegańska)
Kapusta duszona z warzywami (wegańska)
Sałatka ryżowa z jabłkiem i warzywami (wegańska)
"Meksykańska" zapiekanka ryżowa z warzywami (wegańska)
Warzywa duszone ze śmietaną do makaronu (lakto-wege)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas