7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Jajka po węgiersku

Nie mam pojęcia, czy coś takiego jada się na Węgrzech ;-) Na pewno jada się leczo i na pewno jada się jajka. Ja miałem ochotę połączyć te dwie potrawy w jedną i wyszło całkiem smaczne.



Rodzaj diety: ovo-wege

Składniki: dla 2 osób

3 papryki (najlepiej różnokolorowe)
2 cebule
2 ząbki czosnku
1 czuszka
pomidory świeże lub z puszki
4 jajka
olej rzepakowy
papryka słodka w proszku
pieprz
sól

Przygotowanie:

W rondlu rozgrzewamy olej i wrzucamy nań pokrojoną dowolnie cebulę. Solimy, mieszamy, przykrywamy i prażymy. Gdy cebula już trochę zmięknie, dodajemy posiekany czosnek i czuszkę.

Po kolejnej chwili wrzucamy pokrojoną dowolnie paprykę. Dusimy pod przykryciem aż do uzyskania pożądanej chrupkości. Należy pamiętać, że potrawę będziemy jeszcze zapiekać i papryka dodatkowo nam jeszcze zmięknie.

Na sam koniec dodajemy pomidory - czy to z puszki, czy świeże w sezonie. Chwilę jeszcze dusimy, aż pomidory się rozpadną.

W tak zwanym międzyczasie potrawę trzeba oczywiście doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką słodką.

Tak przygotowane leczo wyłożyć do dość płaskie brytfanny czy też innego naczynia służącego do zapiekania. Ewentualnie do małych miseczek do zapiekania - wtedy możemy każdej osobie przygotować indywidualną porcję. W masie warzywnej zrobić łyżką zagłębienia i wbić w nie po jajku. Jajko oprószyć solą, pieprzem i papryką, polać kroplą oleju.

Naczynie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza. Zapiekać (najlepiej z włączoną górną grzałką) przez 15-20 minut, w zależności od tego, jak bardzo ścięte jajka lubimy.

Wskazówki i uwagi:

Ważne jest, żeby leczo do tego przepisu nie było zbyt wodniste. To raczej powinna być dość gęsta masa. Należy pamiętać o posypaniu jajka solą i przyprawami, bo inaczej będzie ono bez smaku. Ponieważ osobiście nie znoszę nieściętych jajek, to trzymałem potrawę w piekarniku nieco ponad 20 minut. Po kwadransie jajko było jeszcze lejące.
Nadesłał(a) bartolome, dnia: 2008-07-29 20:37:58.561
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Jaja po węgiersku (ovo-wege)
Sernik po węgiersku (bez ograniczeń)
Sałata faszerowana po węgiersku 1 (bez ograniczeń)
Sałata faszerowana po węgiersku (bez ograniczeń)
Gulasz sojowy po węgiersku z papryką (wegańska)
Jajka w occie (ovo-wege)
jajka w agarze (ovo-wege)
Jajka - myszki (bez ograniczeń)
Jajka z warzywami (bez ograniczeń)
Jajka wegańskie (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas