7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Canellones na tysiąc sposobów

Przygotowanie dania wymaga dużej ilości czasu, ale można nim podbić serca naszych gości. Zwłaszcza tych, którzy z powątpiewaniem i kpiną zerkają na wegetarian. Uwaga! Raz podawszy tę pracochłonną potrawę, możecie być niemal pewni, że będziecie musieli ją serwować już regularnie. ;-)



Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki:

Na naleśniki:
- mąka
- mleko
- jajko
- olej
- sól

Na sos beszamelowy:
- masło
- mąka
- mleko
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- ser żółty

Na farsz szpinakowy:
- opakowanie szpinaku mrożonego rozdrobnionego
- dymka
- czosnek
- ulubiony ser (może być serek kanapkowy naturalny lub szczypiorkowy, ser typu rokpol, utarty ser żółty, ser typu feta albo bryndza - najlepszy smak uzyskuje się łącząc trochę serka kanapkowego lub feta z odrobiną sera żółtego i rokpola)
- pieprz ziołowy
- gałka muszkatołowa
- sól
- oliwa

Na farsz pieczarkowy:
- pieczarki starte na tarce lub rozdrobnione w mikserze
- cebula
- czosnek
- sól
- pieprz ziołowy
- gałka muszkatołowa
- tymianek
- oliwa

Na farsz soczewicowy:
- ugotowana soczewica zielona
- marchewka
- seler naciowy
- cebula
- czosnek
- koncentrat pomidorowy
- papryka ostra w proszku
- sól
- pieprz
- oregano
- oliwa

Ser żółty do posypania potrawy.

Przygotowanie:

Przygotowanie najlepiej zacząć od znalezienia kogoś do pomocy ;-) Ja na przykład chętnie zatrudniam Ojca do usmażenia naleśników, bo robi to lepiej ode mnie.

Dokładnego przepisu na ciasto naleśnikowe i na beszamel nie podaję. Można je znaleźć na Puszce.pl bez problemu. Podejrzewam też, że każde z Was ma swój, wypróbowany już przepis, który stosuje.

Usmażone naleśniki należy nadziać farszem. Rodzajów farszu możnaby wymyślić pewnie z tysiąc, dlatego też przepis zatytułowałem "Canellones na tysiąc sposobów". Ja proponuję trzy moje ulubione farsze.

Przygotowanie farszu szpinakowego rozpoczynamy od rozmrożenia szpinaku lub spreparowaniu szpinaku świeżego (zawsze do tej pory używałem mrożonego). W rondlu rozgrzewamy oliwę, wrzucamy nań posiekaną dymkę i czosnek, podduszamy, dodajemy szpinak i dusimy aż odparuje. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką i odstawiamy do przestudzenia. Gdy trochę przestygnie, dodajemy ulubiony ser lub kilka różnych rodzajów sera (utartych czy pokruszonych oczywiście). Dokładnie mieszamy do uzyskania w miarę jednolitej konsystencji. Tak przygotowanym farszem można nadziewać naleśniki.

Przygotowanie farszu pieczarkowego zaczynamy od umycia pieczarek. Następnie ścieramy je na tarce lub rozdrabniamy w robocie. Zetrzeć można też cebulę, którą należy rozprużyć na rozgrzanej oliwie. Następnie wrzucić czosnek i pieczarki i całość dusić aż odparuje. Na koniec doprawić solą, pieprzem, gałką i tymiankiem. Farsz gotowy!

Na farsz soczewicowy trzeba sobie wcześniej ugotować zieloną soczewicę. Na rozgrzanym oleju poddusić posiekane w drobną kostkę cebulę, marchewkę i łodygę selera naciowego (to ostatnie niekoniecznie, ale seler dodaje farszowi ciekawego smaku). Dodać czosnek i wrzucić soczewicę. Całość dusić, a następnie zaciągnąć koncentratem pomidorowy i doprawić do smaku solą, pieprzem, oregano i papryką.

Nadziane naleśniki układać ściśle w wysmarowanej masłem brytfannie. Po wierzchu posypać przyprawą, którą dodawaliśmy do farszu. Na przykład w przypadku farszu pieczarkowego, naleśniki posypuję tymiankiem. Dobrze jest też dodać tę przyprawę do sosu beszamelowego, którym trzeba następnie przykryć ułożone w brytfance naleśniki. Całość posypać tartym żółtym serem.

Tak przygotowaną potrawę zapiekać w rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza piekarniku przez 30-45 minut.

Wskazówki i uwagi:

Nie podaję dokładnych proporcji, bo zawsze robię to danie "na oko". Dla czterech osób dobrze jest przygotować 12 naleśników. Tyle wychodzi z mniej więcej pół litra mleka. Na tę ilość naleśników schodzi niecałe pół kilo pieczarek, szklanka soczewicy lub opakowanie mrożonego szpinaku.

Ale jeśli zrobicie więcej, to na pewno się nie zmarnuje. Naleśniki można przecież zjeść same z faszem. :-)

No i rodzajów farszu można sobie wymyślić jeszcze wiele. Mam nadzieję, że sami poeksperymentujecie z tą wyborną potrawą. :-)
Nadesłał(a) bartolome, dnia: 2008-07-29 20:32:24.168
Źródło/autor przepisu: własna wariacja nt. przepisu na canelloni z farszem szpinakowym podanego przez Delię Smith
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Młode ziemniaki na sposób litewski (lakto-wege)
Fasola solo (sposób gotowania) (lakto-wege)
Sypki ryż - sposób gotowania (wegańska)
Fasolka szparagowa na sposób chiński (wegańska)
Cebule na sposób francuski (smażone panierowane krążki) (lakto-wege)
Ryż basmati z masłem - sposób gotowania (lakto-wege)
Chłodnik na sposób grecki - jogurtowy z ogórkiem i czosnkiem (lakto-wege)
Soki owocowe na zimę - II sposób (sokownik) (wegańska)
Gołąbki na dwa sposoby - z ryżem i grzybami lub warzywami (wegańska)
Makaron bez wrzenia - sposób gotowania (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas