7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Faszerowane jajka w trzech kolorach

Świetna przystawka na Wielkanoc i nie tylko.

Średnia ocena: [5.0 z 2 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [3]


Rodzaj diety: ovo-wege

Składniki: dla 10 osób

12 jajek
marchewka (jedna duża lub dwie małe)
pół puszki kukurydzy
ok. 3 różyczki brokuła
sól
pieprz
majonez (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Gotujemy jajka, marchewkę i brokuły na twardo. Kroimy jajka na pół i wyciągamy środki.

Żółtka oraz te białka, które się nie udały, miksujemy (najwygodniejszy malakser) i dzielimy na 3 części. Do pierwszej dodajemy marchew, do drugiej kukurydzę, do trzeciej brokuła. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do masy można dodać majonez, ale nie jest to konieczne.

Masy wkładamy do białek i formujemy jajka. Można jeszcze ozdobić majonezem.
Nadesłał(a) Olenika92, dnia: 2008-08-27 01:49:29.096
Źródło/autor przepisu: "Filipinka" - lekko zmieniony
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Żółtka jaj są szare dlatego, że są za długo gotowane, oto jedyny powód.
~Amarena 2013-03-21 16:28:16.214


Pysznie wygląda i tak smakuje ;> Zrobiłam na Wielkanoc i wszyscy chwalili. Ugotowałam jajka dwa dni przed faszerowaniem i niestety żółtka poszarzały, ale przynajmniej skorupka z jajek schodziła gładko(świeżo gotowane trudno obrać). Przez to kolor farszów nie był tak świeży i soczysty, ale smak doskonały :) Uważam jednak, że należy użyć więcej brokułów.
Cleevlen 2012-04-10 18:40:36.113

Ależ to pysznie wygląda! I jakie piękne zdjęcie! Wiem, na te święta będą takie kolorowe jajka! Jesteś genialna Oleniko... Dziekuję
Dana 2011-03-26 19:13:26.196

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Papryka w kolorach reagge - faszerowana bobem i marchewką (wegańska)
Jajka (skorupki) faszerowane i panierowane (bez ograniczeń)
Jajka faszerowane pastą z selerem naciowym (ovo-wege)
Trzy kolory (wegańska)
Tarta "trzy śliwki" (bez ograniczeń)
Trzy kolory z pszenicą (wegańska)
Pasta "Trzy ziarna" (wegańska)
Jajka w occie (ovo-wege)
jajka w agarze (ovo-wege)
Jajka po węgiersku (ovo-wege)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas