7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Zdaje się, że enchilada

Jeśli to nie jest podręcznikowa enchilada, to z góry przepraszam, zrobiłam spontanicznie i pod to mi ta potrawa podchodzi. Grunt, że smaczna.

Średnia ocena: [5.0 z 3 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [5]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 4 osób

Ciasto na tortille:
mąka
woda
sól

Farsz:
1 czerwona papryka
2 średnie cebule
pół cukinii
3 pieczarki
puszka czerwonej fasoli
mała puszka kukurydzy
5 pomidorów (mogą być ew. z puszki)
przyprawy - ja dałam mieszankę meksykańską plus duużo słodkiej papryki, pieprz cayenne, czosnek, trochę kolendry i cynamonu (zresztą to już kwestia indywidualnego gustu)

Przygotowanie:

Kroimy warzywa na farsz (pomidory parzymy i obieramy ze skórki) i wrzucamy po kolei na patelnię na rozgrzaną oliwę. Najpierw paprykę i cebulę, po 2-3 minutach pieczarki i cukinię, po kolejnych 3-4 minutach pomidory. Przyprawiamy wszystko, jak pomidory się już rozpadną na sos dodajemy kukurydzę i fasolę. Całość trzymamy jeszcze parę minut na ogniu, aby się całkowicie przegryzło, a dla nas starczyło czasu np. na poprawki w przyprawieniu.

Przesypujemy mąkę (nie piszę ile, bo z racji tego, że ciasto z niczego innego się nie składa, nietrudno sobie odmierzyć tyle, ile nam potrzeba), dodajemy szczyptę soli, dodajemy tyle wody żeby powstało elastyczne, odchodzące od ręki ciasto. Wałkujemy na cieniutkie placki wielkości nieco mniejszej niż nasza patelnia. Wrzucamy po jednym na rozgrzaną, SUCHĄ, posypaną tylko trochę mąką patelnię, po minucie czy dwóch na drugą stronę. Łącznie taki jeden placek nie powinien być dłużej na patelni niż jakieś 3 minuty. Nie będzie rumiany, zostanie biały, z bąblami i ew. brązowymi plamkami. Coś jak maca.

Od razu na talerz, nadziewamy farszem i już.

Wskazówki i uwagi:

* przepisy na tortillę wspominają o dodaniu jeszcze mąki kukurydzianej, ja nie miałam. Wyszły bardzo dobre.

* proporcje warzyw wzięły się stąd, że akurat tyle miałam w lodówce rzeczy, które nie powinny już dłużej leżeć, w rezultacie miałam cały garnek farszu

* do jedzenia o wiele wygodniej zwinąć farsz w tortilli jak w naleśniku (umownie "zawinąć", ciasto jest łamliwe więc w praktyce farsz jest w trójkątnym czy czworokątnym "tunelu" :), daję takie zdjęcie bo jest efektowniejsze :D
Nadesłał(a) Tili, dnia: 2008-08-28 19:28:16.384
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

moj tata by sie nie skusil
on nie lubi nic poza 100 % polska kuchnia a to ze jestem weganka wydaje mu sie glupie i bez sensu ...
a przepis super bardzo lubie tego typu dania :)
agnmid 2011-09-13 20:30:37.113


Chyba lepszej nie udałoby mi się zrobić :) nawet niewege tato wcinał :D
Daiana 2011-09-13 20:19:00.816

Świetny przepis! Polecam dodać jeszcze kapustę pekińską. :]
~Ripley 2011-03-05 16:29:05.636

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Enchilada ze szpinakiem i sosem pieczarkowo-pomidorowym (wegańska)

Nowości:

Orientalna brukselka z mlekiem kokosowym (wegańska)
Zupa z cukinii i jarmużu (wegańska)
Proste naleśniki z bananem i kakao (wegańska)
Komosa na czerwono (wegańska)
Niebiańska Tarta Gruszkowo Jabłkowa (lakto-wege)
Proste burgery soczewicowo-jaglane (wegańska)
Surówka z mizuny w lekkim winegrecie (wegańska)
Domowa zupka instant (wegańska)
Dynia z papryką (wegańska)
Rosół z brukselką (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas