7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Kotlety z ryżu, papryki, fety i żółtego sera

Średnia ocena: [3.0 / 1 ocena] | dodaj ocenę | komentarze [2]


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki: dla 2 osób / 4 kotlety

paczka ryżu (wg mnie najlepszy jest "naturalny długi brązowy")
garstka* sera feta
garstka* żółtego sera
garstka* surowej czerwonej papryki
szczypta ostrej papryki
jajko do obtaczania
bułka tarta
olej do smażenia
ew. 4 plasterki żółtego sera na wierzch

* garstka - zależy od upodobań i od efektu, jaki chcemy osiągnąć

Przygotowanie:

Gotujemy ryż, aż będzie miękki. Polecam ryż parboiled, w innym wypadku może wyjść papka, nie kotlety.

Ugotowany ryż odsączamy i wysypujemy do miski. Dodajemy drobno pokrojoną fetę, drobno pokrojony lub starkowany żółty ser (dobrze zwiąże masę, a przy tym doda smaku). Następnie wsypujemy drobno posiekaną czerwoną paprykę, dodajemy szczyptę ostrej papryki. Wszystkie składniki mieszamy w misce widelcem, jednocześnie je dość słusznie ugniatając tak, aby masa była w miarę jednolita. Odstawiamy na chwilę, aby ser się rozpuścił.

Na patelnię wlewamy tyle oleju, aby kotlety były w nim mniej więcej do połowy, nawet mniej, zależy od tego jak płaskie je zrobimy.

Masę na oko rozkładamy sobie w głowie na 4 kotlety, bierzemy garść i formujemy coś na kształt kotleta, następnie dość mocno ściskamy masę w dłoniach aby się zbiła, wyklepujemy i zaokrąglamy brzegi. Obtaczamy w roztrzepanym jaju i bułce tartej, kładziemy na rozgrzany olej, smażymy aż panierka się zarumieni. Pod koniec kładziemy na każdym kotlecie mały plasterek żółtego sera.

Wskazówki i uwagi:

Uwaga, kotlety dopiero zdjęte z patelni są bardzo gorące w środku, należy uważać żeby się nie poparzyć ;) Kotlety podajemy z keczupem.
Nadesłał(a) Andros, dnia: 2008-08-31 20:48:35.665
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

smaczne;) tylko ze bez sera fety;p
~Silverka 2010-04-01 14:36:45.163

Smakowo wyszły dobre, nawet bardzo, ale się trochę rozwalały. Może za dużo ryżu a za mało sera, albo ryż trzeba dłużej pogotować, żeby się trochę rozciapciał :)
madziaq 2008-10-19 21:47:13.831

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Kotlety z żółtego sera (ser żółty panierowany) (bez ograniczeń)
Farsz do naleśników ze szpinaku i serka ricotta, feta lub sera żółtego (bez ograniczeń)
Rolada z sera żółtego (bez ograniczeń)
Pasta z sera żółtego (bez ograniczeń)
Sałatka z brokuła i sera feta (lakto-wege)
Kotlety z białego sera (bez ograniczeń)
Pasztet z cukinii i sera żółtego (bez ograniczeń)
Devizovka (pasta z żółtego sera) (bez ograniczeń)
Pasta z żółtego sera i marchwi (bez ograniczeń)
ser żółty bez sera (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas