7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Sos pomidorowy z koncentratu, z pieczarkami

Danie po raz pierwszy zrobiłam wczoraj. Można zrobić, jak się nie ma prawie niczego w lodówce ;] Mam nadzieję, że będzie smakowało ;] Nawet moja mama, która boi się moich wyczynów kulinarnych, była zachwycona. Zapach pieczarek robi swoje ;]



Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 2 osób

3-5 średnich pieczarek
ok. łyżka oleju do smażenia
ok. 2 łyżki mąki pszennej
kostka warzywna + 1 szkl. wody
ok. 3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
ew. bazylia i oregano do posypania

Przygotowanie:

Bierzemy mały garnek i rozgrzewamy w nim oliwę. Wrzucamy pokrojone pieczarki, czekamy aż trochę zmiękną. Następnie dodajemy mąkę i podsmażamy wszystko (nie przejmujcie się, jeśli będzie to wyglądało trochę jak pieczarki w cieście, wcale się takie nie zrobią ;])

W międzyczasie do szklanki wrzątku wrzucamy kostkę warzywną i rozpuszczamy ją. Następnie dodajemy to do pieczarek i mieszamy tak, żeby całość była gładka. Wyłączamy ogień pod sosem i dodajemy koncentrat pomidorowy. Ilość koncentratu trzeba wyczuć smakowo. Ile kto lubi ;] Ja dodałam jakieś 3-4 łyżeczki.

Podajemy z makaronem. Do smaku można posypać bazylią i oregano ;]
Nadesłał(a) kyouko, dnia: 2008-08-31 16:08:38.682
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

czy nikt nie zauważył tego dziwnego komentarza pod moim, który po prostu nie powinien się tu znaleźć? na stronie nie ma opcji zgłaszania komentarzy. administratorze, proszę o reakcję
~znikam 2014-02-17 07:16:43.233

Jeśli dosalać, to raczej ostrożnie, kostka warzywna jest słona sama w sobie.
Ja urozmaiciłam przepis mięskiem pokrojonym w kostkę podsmażonym z cebulką i pieczarkami, a dopiero później zalałam kostką i poddusiłam.
Na koniec rozrobiłam mąkę w zimnej wodzie i dolałam do sosu, by go zagęścić.
Pycha!
~Alicja 2014-02-13 12:10:44.406

pychotka.:) ja zrobiłam z makaronem do spaghetti, ale sos wyborny. polecam w między czasie (jak kto lubi) doprawiać tradycyjnie - sól, pieprz etc. pozdrawiam serdecznie! :)
~katarzyna 2010-02-15 10:37:18.455

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Sos pomidorowy z koncentratu (wegańska)
Podstawowy sos pomidorowy (z koncentratu) (wegańska)
Chiński sos słodko-kwaśny (na bazie koncentratu pomidorowego) (wegańska)
Soja z koncentratem pomidorowym (wegańska)
Sos pomidorowy z pieczarkami i ziołami (wegańska)
Sos pomidorowy z pieczarkami i oliwkami (wegańska)
Soczewica z pieczarkami i sosem pomidorowym (wegańska)
Kalafior z pieczarkami zapiekany pod sosem pomidorowym (lakto-wege)
Papryka faszerowana ryżem i pieczarkami, z sosem pomidorowym (ovo-wege)
Kalarepa nadziewana pieczarkami, w sosie śmietanowo-pomidorowym (bez ograniczeń)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas