7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Orkisz z oliwkami i sosem pomidorowo-słonecznikowym

Dla takich chwil warto żyć :D Te oliwki i słonecznik... z podsmażonym orkiszem... niebo w gębie, przynajmniej w mojej gębie ;-)

Średnia ocena: [5.0 / 1 ocena] | dodaj ocenę | komentarze [0]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 1 osoby

4 łyżki ziarna orkiszu (suchego)
3 duże ząbki czosnku
5 oliwek
1 łyżeczka oliwy z oliwek (do smażenia)
sól morska
curry

sos:
1 duży pomidor – 200 g
1 łyżka słonecznika
sól morska
pieprz czarny
majeranek
1 łyżka oleju słonecznikowego tłoczonego na zimno
natka pietruszki

Przygotowanie:

Gotujemy orkisz [*].

Pomidora sparzamy, obieramy ze skórki i drobno kroimy. Przekładamy do małego rondelka, dodajemy łyżkę słonecznika, zalewamy 1/4 szklanki wody. Gdy woda zawrze dodajemy przyprawy i gotujemy 20 minut, do uzyskania gęstego sosu. Zdejmujemy garnek z ognia i zajmujemy ugotowanym orkiszem.

Oliwę wlewamy na patelnię i rozprowadzamy równomiernie po powierzchni (najlepiej pędzelkiem ;-)). Dobrze rozgrzewamy patelnię na silnym ogniu, wrzucamy czosnek, solimy, dodajemy curry, mieszamy, zmniejszamy ogień i dodajemy oliwki, przesmażamy mieszając. Potem wrzucamy wcześniej ugotowany orkisz i dodajemy jeszcze curry (osobiście dodaję dość sporo), stale mieszając smażymy dalej jeszcze kilka minut (trzymam na ogniu do tej chwili, aż zacznie mi się wydawać, że orkisz zaraz zacznie strzelać ;-), hehe nie bójcie się, nie przypali się ;-)

Teraz do lekko ostudzonego sosiku dodajemy łyżkę oleju słonecznikowego (jest cudowny!) i posiekaną natkę pietruszki, dobrze mieszamy.

Łączymy sos z orkiszem i wykładamy na talerz. Smacznego!

Można też wyłożyć sos obok orkiszu, a miejsce styku posypać natką – ładnie to wygląda i smakuje też dobrze, jednak ja wolę mieć już sos wmieszamy w ziarno, bo i tak koniec końców potem na talerzu sobie to mieszam. Myślę, że oliwki bardzo dobrze komponują się z całością, w każdym razie mi smakuje.

Wskazówki i uwagi:

[*] Orkisz należy moczyć 12 godzin, a potem gotować w osolonej wodzie przez 1 godzinę i 15 minut. Zalewam ziarno w słoiczku lub kubeczku zimną wodą i przykrywam papierem śniadaniowym, w którym robię kilka dziurek, zakładam gumkę i wkładam do lodówki. Wygodnie jest zrobić to wieczorem, żeby potem następnego dnia sobie ugotować.

Wymoczony orkisz płuczę pod zimną wodą i gotuję. Po ugotowaniu wykładam na sitko i jeszcze przepłukuję zimną wodą, potrząsam żeby szybciej obciekła. Voila! Nasz orkisz jest już gotowy do akcji i czeka na sitku na swoją kolej ;-)
Nadesłał(a) martina, dnia: 2009-02-14 04:43:46.303
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Sos pomidorowo-słonecznikowy (wegańska)
Sos pomidorowy z pieczarkami i oliwkami (wegańska)
Orkisz z sosem pieczarkowym (wegańska)
Szybki makaron z sosem pomidorowym z papryką i oliwkami (wegańska)
Brokuły w słonecznikowym sosie (lakto-wege)
Rurki (penne) o bogatym smaku - w sosie pomidorowym z oliwkami, kaparami i ostrą papryczką (wegańska)
Pieczone pieczarki w sosie słonecznikowym (wegańska)
Sos słonecznikowy z dodatkiem pomidorków (wegańska)
Farsz lub sos: pieczarki w śmietanie słonecznikowej (wegańska)
Placki z orkiszu (bez ograniczeń)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas