7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki: dla 4 osób

naleśniki:
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki razowej
2 szklanki mleka
2 jajka
szczypta soli
olej do smażenia

nadzienie malinowe:
1 kubeczek malin
cukier

+ śmietana do dekoracji

Przygotowanie:

Przygotowujemy nadzienie malinowe - wrzucamy owoce do garnka i gdy zacznie wydzielać się sok - dosypujemy cukru do smaku. Nie pozwalamy, aby owoce całkowicie się rozpadły.

Przygotowujemy ciasto naleśnikowe - miksujemy oba rodzaje mąki z mlekiem i jajkami. Gdy jest za gęste, dolewamy więcej mleka. Smażymy na oleju.

Smarujemy naleśniki masą malinową i zwijamy w ruloniki. Na wierzch kładziemy po łyżce śmietany. Smacznego!

Wskazówki i uwagi:

Pomysł na takie wykorzystanie malin narodził się, gdy odkryłam, że owoce w mojej lodówce są już nie pierwszej świeżości. Poprzez podgrzanie i dodanie cukru zatrzymałam proces psucia się. Tylko w takim przypadku proponuję podgrzewać maliny - jeśli są świeże, to prosto do buzi :-)
Nadesłał(a) Ylajali, dnia: 2008-09-13 21:04:45.145
Źródło/autor przepisu: inspirowany Atlasem Kulinarnym Lata Gazety Wyborczej
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Naleśniki półrazowe krok po kroku (bez jaj i mleka) (wegańska)
Naleśniki z kremem czekoladowym/ karobowym i malinami (nadzienie) (wegańska)
Clafoutis z malinami (bez ograniczeń)
Chłodnik z arbuza i malin (lakto-wege)
Dżem z jabłek z malinami (wegańska)
Kisiel ze świeżych malin (wegańska)
Placuszki z malinami / poziomkami (wegańska)
Maliny nadziewane czekoladą (wegańska)
Koktajl truskawkowo-mleczny z malinami (bez ograniczeń)
Muffinki z malinami i jagodami goji (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas