7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Kotlety gryczano-soczewicowe z porem i pestkami dyni

Trzeba się trochę narobić, ale warto! Kotleciki są pyszne i szybko znikają, to ich wada niestety.

Średnia ocena: [5.0 z 4 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [6]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 10 osób

pestki dyni – 100 g (3/4 szklanki)
duży ziemniak - 200 g
korzeń pietruszki – 250 g (2-3 średnie sztuki)
kasza gryczana 100 g (1 woreczek)
soczewica zielona – 5 czubatych łyżek
por - 250 g (2 średnie pory)
czosnek 4-5 ząbków
drożdże – 50g (1/2 kostki)
3 łyżki oliwy z oliwek
przyprawy: sól morska, pieprz czarny i ziołowy, kurkuma, suszona natka pietruszki
1,5 szklanki wody

Panierka: 1) otręby, 2) kasza kukurydziana 3) sezam 4) bez panierki ;--)

Sprzęt: maszyna do mielenia, łyżka do lodów gałkowych (np. taka plastikowa) i kubek z odrobiną zimnej wody, blacha do pieczenia, duża miska.

Przygotowanie:

W osolonej wodzie gotuję ziemniaka, pietruszkę i kaszę (ok. 40 min., żeby kasza się rozgotowała). W drugim garnku gotuję soczewicę (nie solę). Kiedy to się gotuje, zajmuję się przygotowaniem porów.

W rondelku rozgrzewam łyżkę oliwy, wrzucam kurkumę (dość sporo, bo tak lubię) i czosnek, kiedy czosnek się podsmaży dodaję pora (białe części kroję w talarki, dodaję także nieco zielonych części poszatkowanych jak szczypiorek), zalewam wodą (1,5 szklanki) i duszę jakieś 30 minut. Potem wkruszam drożdże, mieszam aż się rozpuszczą i na dość sporym ogniu gotuję jeszcze 10-15 minut, aż większość wody odparuje. Teraz do porów dodaję zmielone pestki dyni i dokładnie mieszam (pycha!).

Do machiny mielącej wrzucam wystudzoną kaszę, soczewicę, pietruchę, ziemniaka i pora z pestkami dyni. Dokładnie wyrabiam masę ręką, przekazując pozytywną energię ;--) Dodaję łyżkę oliwy, sól (1 łyżeczka czubata), pieprz czarny (daję 1 łyżeczkę) i ziołowy do smaku, przy czym ziołowego nie należy żałować, nie jest ostry i suszoną natkę pietruszki także dodaję. Dokładnie wyrabiam masę.

Blachę smaruję oliwą (1 łyżka wystarczy). Za pomocą łyżki do lodów nabieram masę i z tej porcji lepię kuleczkę. Co jakiś czas płuczę łyżkę w kubku z wodą.

Z tej ilości masy wychodzi ok. 17 kotlecików. Kotleciki układam na blaszce, można je spłaszczać, jak kto lubi, wszystkie chwyty dozwolone.

Piekę w temp. 180-200 st. C (termoobieg) ok. 25 minut z jednej strony i kolejne 10 minut po przewróceniu ich na drugą stronę. Proponuję jednak sprawdzać czy się za nadto nie przypiekają, każdy ma przecież inny piekarnik.

Wskazówki i uwagi:

Można panierować lub nie, jak kto woli.

Kotleciki mają chrupiącą skórkę i nie są suche w środku, po upieczeniu nie rozwalają się, można wziąć w łapkę bez obaw.
Masa jest dość plastyczna, ale taka ma być. Myślę, że wyszedłby z niej też niezły pasztecik, choć osobiście pasztet z pestkami z dyni robię inaczej, o wiele więcej pestek i bez soczewicy.
Nadesłał(a) martina, dnia: 2008-09-20 13:04:35.262
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Zaintrygowały mnie te drożdże... właściwe po co je dodajesz????
~inulla 2015-05-31 14:48:29.714

Cieszę się, że smakowały ;)
martina 2014-03-08 23:42:37.173


PYCHA!!! Te kotlety przeszły moje oczekiwania, jedne z lepszych jakie jadłam.
hontka 2014-02-19 15:29:56.451

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Marchewka duszona z pestkami dyni i porem (wegańska)
Kotlety z pęczaku, brokuła i marchewki z pestkami dyni (wegańska)
Pasztet z pestkami dyni (wegańska)
Kotlety jaglano-soczewicowe ze słonecznikiem (wegańska)
Pasztet z selera i pestek dyni (wegańska)
Pasta z pestek dyni i cebuli (wegańska)
Zupa-krem z dyni ze szczypiorkiem i pestkami (lakto-wege)
Zielone muesli - z jogurtem, kiwi i pestkami dyni (lakto-wege)
Wyjątkowe nadzienie do naleśników (z buraczków i pestek dyni) (wegańska)
Pasztet z pestek dyni z curry i czosnkiem (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas