7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Kofta indyjska z kapusty

Znalazłam ten przepis na wegedzieciaku i widzę, że tutaj tego nie ma, więc wstawiam, bo rzecz jest niesamowita :)

Średnia ocena: [4.647058823529412 z 17 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [28]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 10 osób

3/4 dużej kapusty lub jedna mniejsza
1 kg mąki
1,5 łyżki soli
pieprz
inne przyprawy, np. garam masala + kumin (kmin rzymski) + kurkuma (naj naj najlepszymi przyprawami do kofty, po których jest najznakomitsza), kiedyś dawałam też cząber
olej do głębokiego smażenia

Przygotowanie:

Kapustę zetrzeć na tarce do jarzyn z grubymi oczkami. Wsypać półtorej łyżki soli i zagnieść rękami tak, żeby kapusta puściła sok.

W tym czasie wszystkie przyprawy i zioła podprażyć na oleju na patelni. Potem wszystko razem połączyć i zagnieść kulę ciasta. Będzie się trzymała kupy, ale będzie też dość klejąca. Ulepić małe kulki.

Rzucać na rozgrzany olej w garnku i smażyć, aż przybiorą zdecydowanie brązową barwę.

Wskazówki i uwagi:

Z tego przepisu ostatnio wyszło mi ponad sto kotlecików. Starczyło na kilka dni do różnych obiadów i nawet na kanapki.
Nadesłał(a) kordonia, dnia: 2008-10-11 02:24:30.688
Źródło/autor przepisu: forum wegedzieciak.pl
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Zdjęcia do przepisu:


Nowe komentarze:

Jadłam kofte w restauracji Vega w Warszawie i jestem w niej zakochana. Mam pytanie: czy ktos probowal je upiec? Odstrasza mnie smazenie na glebokim tluszczu :)
~Asia 2016-02-21 13:49:23.917

Zrobiłam ją już chyba z 10-ty raz.
Za każdym razem dodaje inną mieszankę przypraw plus jakiś sos do maczania.
Pychota na każdą okazje ;-)
amanda3601 2015-08-01 10:45:21.494

Jeśli z wierzchu spieczone a w środku surowe - ogień jest za duży.
Jeśli ogień będzie za mały, będą "piły" olej. Trzeba znaleźć złoty środek.
Można robić z mąką z grochu włoskiego (jest też w sklepach indyjskich jako Gram Flour) - zamiast pszennej. Można też mieszać pół na pół. Z grochową bardziej kruche wychodzą.
Można tez dawać mniej mąki i więcej warzyw. Byle związało.
~Kacper 2015-04-10 20:52:24.346

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Kofta indyjska (lakto-wege)
Alu kofta (kofta z ziemniaków i kalafiora) (wegańska)
Rozgrzewająca zupa indyjska (wegańska)
Indyjska cykoria z tofu (wegańska)
Indyjskie curry w 15 minut (wegańska)
Lassi - indyjski napój jogurtowy (lakto-wege)
Paratha - smażony chlebek indyjski (wegańska)
Zupa z soczewicy ze szpinakiem (prawie indyjska) (wegańska)
Tofu z warzywami w stylu indyjskim (wegańska)
Laddu - słodkie indyjskie kulki (lakto-wege)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas