7684 przepisów wegetariańskich
w tym 4878 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Bliny ejtuńskie - na zsiadłym mleku

Dobreńkie, białoruskie bliny.



Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki:

pól litra mleka zsiadłego
mąka
sól
szczypta kwasku cytrynowego
płaska łyżeczka sody oczyszczonej
olej do smażenia
dodatki: masło lub kwaśna śmietana

Przygotowanie:

Do miski wlewamy zsiadłe mleko i dosypujemy mąki aż do uzyskania konsystencji śmietany. Następnie solimy i dodajemy szczyptę kwasku cytrynowego. Uzupełniamy ciasto płaską łyżeczką sody.

Na rozgrzaną, polaną olejem patelnię wylewamy ciasto (średnica przeciętnego naleśnika ;) i smażymy z obu stron na złoty kolor.

Podajemy gorące, okraszone gorącym masłem lub rwiemy małe kawałki i maczamy w śmietanie. Ech, palce lizać!

Wskazówki i uwagi:

Gotowe bliny powinny mieć około centymetra grubości, ale uwaga, rosną na patelni!
Nadesłał(a) maharetefka, dnia: Oct 24, 2008
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Bliny - placuszki/ naleśniki gryczano-pszenne na mleku i śmietanie (bez ograniczeń)
Napój owocowy ze zsiadłego mleka (lakto-wege)
Bliny na piwie (ovo-wege)
Bliny po chłopsku (bez ograniczeń)
Bliny popularne (bez ograniczeń)
Bliny drożdżowe (bez ograniczeń)
Bliny ziemniaczano-jabłkowe (lakto-wege)
Bliny pszenne jabłkowe (bez ograniczeń)
Bliny orzechowe z ananasem (bez ograniczeń)
Bliny - placuszki gryczano-pszenne (bez ograniczeń)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas