7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Pasztet grzybowy (ze świeżych grzybów)

Nadaje się do kanapek, można go podać do obiadu z surówkami oraz na stół świąteczny.

Średnia ocena: [5.0 / 1 ocena] | dodaj ocenę | komentarze [0]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

ok. 1 kg świeżych grzybów
1 szklanka bułki tartej
1,5 szklanki mleka sojowego
1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
3 cebule
2 ząbki czosnku
1 łyżka sosu sojowego
majeranek
bazylia
jarzynka
pieprz czarny
gałka muszkatołowa
imbir
olej do podsmażenia cebuli
+ sezam lub potłuczone orzechy do wysypania formy

Przygotowanie:

Grzyby gotujemy w osolonej wodzie i mielimy (możemy użyć blendera). Bułkę tartą zalewamy mlekiem sojowym i odstawiamy na pół godziny, troszkę mleka zostawiamy do rozrobienia mąki ziemniaczanej. Cebule siekamy i podsmażamy. Składniki łączymy, dajemy posiekany czosnek, przyprawy i zioła. Masę dokładnie mieszamy.

Formę smarujemy tłuszczem i obsypujemy orzechami lub sezamem,
Wykładamy masę i wyrównujemy. Pieczemy w piekarniku ok. 40-50 min, w temp. 180 st. C. Pasztet wyjmujemy z formy po ostygnięciu.
Nadesłał(a) maria, dnia: 2008-10-28 00:59:14.233
Źródło/autor przepisu: przepis ten powstał na drodze moich eksperymentów
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Sos grzybowy ze świeżych grzybów i warzyw (wegańska)
pasztet strączkowo - grzybowy (wegańska)
Zupa grzybowa z natką (z grzybów suszonych) (wegańska)
Zupa grzybowa czysta (z grzybów suszonych) (wegańska)
Gulasz ze świeżych grzybów, papryki i pomidorów (wegańska)
Grzybowe wstążeczki - ze świeżymi grzybami i natką (wegańska)
Kremowa zupa jarzynowo-grzybowa ze świeżych maślaków lub prawdziwków (lakto-wege)
Kotlety z grzybów (ovo-wege)
Solanka grzybowa (lakto-wege)
Masło grzybowe (lakto-wege)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas