7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Bułeczki drożdżowe nadziewane

Średnia ocena: [4.571428571428571 z 7 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [7]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

0,5 kg mąki
1/4 litra mleka sojowego
5 dag drożdży
5-8 dag cukru
5-6 łyżek oleju
pół łyżeczki soli
skórka z cytryny
nadzienie, np. dżem

Przygotowanie:

Mąkę mieszamy z mlekiem i drożdżami (składniki muszą być ciepłe). Wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce aż podwoi objętość.

Formujemy kuleczki. Wkładamy nadzienie: kawałek ciasta rozpłaszczamy na dłoni, na środek łyżeczką kładziemy nadzienie, zamykamy i formujemy kulkę. Ponownie odstawiamy je do wyrośnięcia na posmarowanej olejem blasze. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C.

Wskazówki i uwagi:

Ciasto podczas rośnięcia musi być przykryte ścierką.
Nadesłał(a) Wanieczek, dnia: 2008-11-08 19:26:14.393
Źródło/autor przepisu: Tarenia
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Zachciało mi się właśnie takich bułeczek, ale w wersji słonej, z farszem z pieczarek i cebulą - zredukowałam więc ilość cukru podaną w przepisie na rzecz soli i pieprzu. Świeżo po wyjęciu z piekarnika - chrupiąca skórka i delikatne wnętrze. Na zimno, dzień później - wyjątkowo miękkie i lekkie. Podsumowując - ciasto bułeczek jest po prostu idealne. Niebawem na pewno przetestuję wersję słodką :).
~nuph 2012-04-02 10:27:12.475

Zrobiłam i wyszły pyyycha :D Robiłam tak jak napisał/a eliszebe, ale dałam mleko owsiane i do jednej dzem (testowałam-wylatuje ;D). ogólnie z kilku powidła wyleciały, ale to moja wina ;)
~Smile 2011-08-26 14:30:15.467

Proponuję zrobić je tak (mi wyszły pyszne):
Przesiać do dużęj miski mąkę, dodać sól. Mleko lekko podgrzać, dodać cukier, rozkruszone drożdże – wymieszać do rozpuszczenia się drożdży. Dodać do mąki. Dodać trochę oleju (dałam mniej niż przepisie, nie wiem czy to składnik niezbędny). Zagnieść ciasto. Potrzebowałam więcej mąki niż w przepisie, żeby ciasto miało właściwą konsystencję.
Zagniecione ciasto odstawić do wyrośnięcia (na 30-45 minut, pod ściereczką). I dalej jak w przepisie – odrywamy kawałek ciasta, formujemy kulkę, rozpłaszczamy, kładziemy łyżeczkę powideł, zamykamy jak sakiewkę, formujemy w kulkę, kładziemy na natłuszczoną olejem blachę. Odstawiamy do wyrośnięcia (kilkanaście minut), pieczemy w temp. 180 stopni, 30-35 minut.
Dobre, niesłodkie, właśnie się zajadam.
~eliszebe 2011-06-24 21:48:42.633

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Bułeczki drożdżowe 1 (bez ograniczeń)
Bułeczki nadziewane warzywami (bez ograniczeń)
Drożdżowe bułeczki miodowe (lakto-wege)
Bułeczki drożdżowe śniadaniowe (wegańska)
Waniliowe bułeczki drożdżowe (wegańska)
Bułeczki nadziewane kapustą z czarnuszką (wegańska)
Ciasteczka drożdżowe nadziewane jabłkami (bez ograniczeń)
Chleb lub bułeczki drożdżowe w różnych wariantach (wegańska)
Buchty drożdżowe pieczone, nadziewane powidłami lub dżemem (bez ograniczeń)
Drożdżowe bułeczki z suszonymi owocami (z mąki orkiszowej lub kamut) (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas