7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Pierogi drożdżowe czosnkowe (z twarogiem i śmietanowo-czosnkowym dressingiem)

Przepis na coś, co każdemu posmakuje pod warunkiem, że lubi czosnek :) Przepis jest mojego autorstwa.



Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki: dla 6 osób

ciasto:
3 szklanki mąki krupczatki
3 łyżki oleju
25 gramów drożdży
szklanka wody
1/4 szklanki mleka
szczypta cukru
szczypta soli
zioła prowansalskie (kto ile lubi)
łyżeczka kurkumy

farsz:
2 kostki twarogu
pół kubeczka śmietany 18% gęstej
2 ząbki czosnku
1 kostka czosnku granulowanego
sól
zioła prowansalskie do smaku

dresing:
kubeczek gęstej śmietany
1 duży ząbek czosnku
1 kostka czosnku granulowanego
przyprawa warzywna
pół łyżeczki cukru
można dać trochę ziół

Przygotowanie:

Ciasto:
Wsypujemy do miski mąkę i przyprawy, wszystko mieszamy. Rozrabiamy drożdże w lekko ciepłej wodzie z odrobiną cukru. Dodajemy olej, mleko. Wszystkie składnik dobrze zagniatamy. Ciasto jest gotowe jak odchodzi od rąk. Odstawiamy je w jakieś ciepłe miejsce na 15 minut, żeby wyrosło.

Farsz:
Zgniatamy widelcem twaróg, dodajemy śmietanę, wyciskamy czosnek, doprawiamy do smaku (masa musi być dosyć gęsta, żeby nie wypłynęła z ciasta).

Pierogi:
Smażymy na głębokim oleju, na małym ogniu, około 2-3 minuty aż się z wierzchu zarumienią. Najlepiej smakują, gdy są zdjęte prosto z patelni :)

Dresing:
Do kubeczka ze śmietaną wyciskamy czosnek i doprawiamy według uznania.
Nadesłał(a) lakritz, dnia: 2008-11-22 17:07:38.406
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Sos śmietanowo-czosnkowy do kalafiora (lakto-wege)
Dressing czosnkowo-słodko-kwaśny PY-CHA! (wegańska)
Sos czosnkowy śmietanowo-majonezowy, np. do pity (lakto-wege)
Makaron "samo zdrowie" ze śmietanowo-czosnkowym szpinakiem (lakto-wege)
Sos śmietanowo-majonezowy czosnkowy by Viluir (bez ograniczeń)
Spaghetti z kurkami i sosem śmietanowo-czosnkowym (Alfredo) (lakto-wege)
Kalafior chrupiący z sosem grzybowo-czosnkowo-śmietanowym, pycha! (lakto-wege)
Kotlety z plastrów tofu w panierce cebulowo-czosnkowej i płatkach drożdżowych (wegańska)
Pierogi drożdżowe z owocami sezonowymi (wegańska)
Smażone pierogi drożdżowe z pieczarkami (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas