7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Brukselka zapiekana z ryżem



Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki:

brukselka 80 dag
ryż 1 szklanka
mleko 2 szklanki
śmietana 0,5 szklanki
jaja 2 szt.
utarty ser żółty 1 łyżka
cukier
pieprz
gałka muszkatołowa
tłuszcz 2 łyżki
tarta bułka

Przygotowanie:

Ryż ugotować na mleku na sypko. Brukselkę oczyścić, ugotować, odcedzić. Śmietanę rozprowadzić taką samą ilością wywaru z brukselki, wbić jaja, dodać utarty ser, przyprawy, cukier do smaku, staranie rozmieszać.

Brukselkę połączyć z ryżem, włożyć do naczynia wysmarowanego tłuszczem i wysypanego bułką tartą, zalać przyprawioną śmietaną i zapiec w piekarniku.

Wskazówki i uwagi:

Dodałem więcej sera, podawałem dodatkowo z sosem śmietankowym.
Nadesłał(a) szoki, dnia: 2008-12-06 13:34:39.653
Źródło/autor przepisu: wg "Vademecum wegetarianina" Jana Kucharczyka
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Brukselka z jajkiem i pomidorem zapiekana w śmietanie (bez ograniczeń)
Zapiekany ryż z jabłkami (wegańska)
Dynia zapiekana z ryżem (ovo-wege)
Ryż zapiekany z jabłkiem - mniammmmmm (lakto-wege)
Ryż na mleku zapiekany z jabłkami (bez ograniczeń)
Zapiekany ryż w sosie truskawkowym (na słodko) (lakto-wege)
Ryż z pieczarkami zapiekany pod żółtym serem (lakto-wege)
Ryż zapiekany z warzywami, ciecierzycą i pędami bambusa (wegańska)
Brukselka z kasza gryczaną (bez ograniczeń)
Brukselka po prostu (gotowana) (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas