7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Kotlety sojowe w occie (a'la śledzie)

Jestem wegetarianinem, ale tęsknię za smakami mięsnymi... Przygotowywałem właśnie na święta "rybę po grecku bez ryby", gdy naszła mnie myśl, że można zrobić zamiast śledzi opiekanych w occie to samo w oparciu o kotlety sojowe :))) Przed chwilą skosztowałem pierwszej próbki (5 godzin po przygotowaniu potrawy) - jest świetnie :)))

Średnia ocena: [4.714285714285714 z 14 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [12]


Rodzaj diety: ovo-wege

Składniki: dla 6 osób

2 paczki kotletów sojowych
1 kostka bulionu warzywnego
3 jaja
bułka tarta
szczypta przyprawy warzywnej (opcjonalnie)
3 łyżki mąki (opcjonalnie)
olej do smażenia

zalewa octowa:
2 cebule (duże)
oliwa do smażenia
3/4 szklanki octu
2 liście laurowe
15 ziaren ziela angielskiego
łyżeczka soli
łyżeczka pieprzu
łyżka cukru

Przygotowanie:

2 paczki kotletów sojowych przyrządzić zgodnie z opisem na opakowaniu, czyli zwykle ugotować z dodatkiem kostki bulionowej przez ok. 5 min., następnie obtoczyć w jajku (zwykle dodaje do niego troszkę soli i pieprzu) i bułce tartej (często dodaję do niej przyprawy warzywnej), następnie usmażyć na oleju. Ja używam do obtaczania także mąki (w kolejności: mąka, jajko, bułka).

Zalewa:
2 duże cebule zeszklić na oliwie. Na patelnię (głęboką) wlać 1 l wody i 3/4 szklanki octu. Dodać 2 liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz, cukier. Dodać usmażoną cebulę. Gotować 20 minut na wolnym ogniu.

Kotlety zalać gorącą zalewą. Do spożycia są dobre na drugi dzień.
Nadesłał(a) ~Maciek Śliwa, dnia: 2008-12-30 19:39:12.277
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Super przepis. Bardzo lubię soję, ale kotlety do tej pory jadałam wyłącznie w postaci tych domowych robionych z okary. Teraz będę od czasu do czasu kupować te gotowe i robić je w zalewie. Pycha.
~Yarocka 2015-04-23 20:37:09.247

Przepyszne! Zrobiłam na święta, narzeczony zachwycony ;) Dzięki za przepis.
~Malvina 2013-12-26 23:41:32.611

czy można je dłużej przechowywać?
~ewa 2013-12-23 21:26:30.793

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

"Śledzie" marynowane z kotletów sojowych (wegańska)
Kotlety sojowe 2 (ovo-wege)
Kotlety sojowe (wegańska)
Kotlety sojowe na słodko (wegańska)
Kotlety sojowe z Geldern (wegańska)
Kotlety sojowo-paprykowe (wegańska)
Kukurydziane kotlety sojowe (ovo-wege)
Kotlety sojowe "Barbarian" (wegańska)
Kotlety sojowe inaczej (wegańska)
Majonez z mleka sojowego (z sokiem cytrynowym zamiast octu) (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas