7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Pasztet z czerwonej soczewicy z dodatkiem ciecierzycy

Jest naprawdę przepyszny i cuuuudownie pachnie :P

Średnia ocena: [4.666666666666667 z 3 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [8]


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki:

300 g czerwonej soczewicy (suchego ziarna)
100 g ciecierzycy (suchego ziarna)
2 cebule
oliwa z oliwek do smażenia
jajko
2 ząbki czosnku
kumin
pieprz
sól
pieprz ziołowy
gałka muszkatołowa
majeranek
ew. otręby pszenne, bułka tarta lub płatki owsiane (w zależności czy gęstość będzie dobra)
+ odrobina masła/oleju i bułka tarta do wysypania formy

Przygotowanie:

Soczewicę ugotować, ciecierzycę (wcześniej namoczoną przez noc) także. Zmielić razem. Cebulę pokroić i podsmażyć na oliwie z oliwek. Podsmażoną cebulkę - także zmieloną - dodać do masy razem z oliwą ze smażenia.

Dodać jajko, wyciśnięty czosnek, wymieszać razem. Dodać przyprawy do smaku (kuminu raczej niedużo, gałki też, resztę według upodobania). Jeśli pasztet będzie za rzadki należy dodać albo otrębów pszennych (nie zmieniają smaku, a zagęszczają), bułki tartej albo płatków owsianych. Ja stosuję otręby.

Formę wyłożyć folią, wysmarować ją masłem i oprószyć bułką tartą. Całą masę wyłożyć do tak przygotowanej formy. Na wierzch można położyć wiórki masła, będzie się ładniej piekło :)

Piec około godziny w 180 st. C.
Nadesłał(a) katasza, dnia: 2009-02-14 04:20:02.319
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Zdjęcia do przepisu:


Nowe komentarze:

Rewelacja :-) najlepszy pasztet wegetariański jaki upiekłam do tej pory. Miałam trochę mniej soczewicy, więc część zastąpiłam gotowaną marchewka. Pycha...
~blurp 2014-12-29 22:44:27.56

Vegeluna, ja ostatnio robiłam puszka.pl/przepis/2797-pasztet_sojowy_z_pieczarkami_tofu_kiszona_kapusta_i_warzywami.html - wyszedł wyjątkowo spójny. Kiedyś robiłam też puszka.pl/przepis/3545-pasztet_z_pieczarek_weganski_.html i puszka.pl/przepis/3415-pasztet_z_grochu_z_zielonym_pieprzem.html - oba polecam. Ogólnie wystarczy, jeśli wbijesz w wyszukiwarkę "pasztet" i wybierzesz dietę wegańską, a dostaniesz masę przepisów. Poczytaj komentarze i wybierz coś pod swój gust :)
patrycccja 2012-04-13 13:38:11.363

Samasia, strasznie ciężko podać dokładną ilość, kiedy wszystko sypie się na oko, ale mogę powiedzieć, że w przypadku pasztetów nie ma co oszczędzać z przyprawami. Ja sypię wszystkiego dużo, dodaję też inne przyprawy poza tymi podanymi w przepisie. Na przykład pasztety bardzo lubią pieprz ziołowy, gałkę muszkatołową, mieszanki korzenne, paprykę sypką, pietruszkę.. zależy od upodobań. Zawsze możesz też spróbować masę zanim włożysz ją do formy, żeby sprawdzić czy smak ci odpowiada i czy soli jest wystarczająco (bo nie ważne jak dobrze doprawisz potrawę, jeśli jest niedosolona zawsze będzie bez smaku).
Vegeluna, spróbuj dodać większą ilość otrębów lub płatków owsianych, dokładnie zmiksuj masę. Masa powinna mieć konsystencję kleistego pasztetu, jeśli będzie zbyt sucha dodaj trochę oleju i wody. Powinien wyjść taki nierozlatujący się :)
ryfka 2012-04-13 13:01:56.194

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Pasztet z soczewicy i fasoli z dodatkiem tofu (wegańska)
Pasztet bez jaj, z dyni i czerwonej soczewicy (wegańska)
Pasztet z soczewicy, czerwonej kapusty i brokuła (wegańska)
Indyjski daal czyli puree z czerwonej soczewicy (z dodatkiem imbiru i mleka kokosowego) (wegańska)
Kotleciki z jaglanki i czerwonej soczewicy z dodatkiem ogórka kiszonego (wegańska)
Daal z czerwonej soczewicy (z dodatkiem przyprawy pięć smaków) (wegańska)
Pasztet fasolowy z ciecierzycą (ovo-wege)
Pasztet z soczewicy i soi (bez ograniczeń)
Pasztet z soczewicy zielonej (wegańska)
Pasztet z dyni i soczewicy (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas