7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Kluseczki kładzione "coś pysznego" (z tofu zamiast serka homogenizowanego)

Mama robiła nam dawniej te kluseczki ze zwykłego serka homogenizowanego. Potem bardzo za nimi tęskniłam, więc postanowiłam je też zweganizować;)) I są, świetne na kolację albo drugie danie, nie tylko dla dzieci!

Średnia ocena: [4.5 z 2 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [2]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

1 kostka (czyli u mnie 180g) tofu naturalnego
sok z cytryny
4 łyżki cukru pudru, takie raczej bardziej czubate
3-4 opakowania cukru wanilinowego
4 łyżki mleka sojowego w proszku
zwykłe mleko sojowe (może być waniliowe)
sól
mąka pszenna
+ jakiś tłuszcz jako okrasa (olej/oliwa lub najlepiej margaryna kokosowa, choć nie jest łatwo zdobyć)
+ zwykły cukier do posypania (może być brązowy)

Przygotowanie:

Tofu zmielić na gładką papkę (ja używam miksera z nożykami), im bardziej suche tym lepsze, więc jeśli mamy takie z folii, to dobrze jest je chociaż trochę odcisnąć. Dodać sok z cytryny, cukier puder, cukier waniliowy i mleko w proszku. Następnie wlewać po trochu zwykłego mleka i stale mieszać/miksować do otrzymania konsystencji dość rzadkiego serka, na gęstość podobnego do ciasta naleśnikowego. Można spróbować i w razie potrzeby dodać cukru i/lub soku z cytryny. Nie trzeba się przejmować, że jest zbyt słodkie lub czuć posmak tofu:)

Nastawić wodę, lekko osolić i doprowadzić do wrzenia.

W tym czasie do serka dodawać po trochu mąki, tak aby miało konsystencję... no, powiedzmy gęstego budyniu. Jeśli dodało się za dużo, można dolać odrobinę mleka.

Na łyżkę nabierać ciasto i wkładać do wrzącej wody. Gotować... tak na oko jakieś 6-7 minut, ale najlepiej samemu sprawdzić, poświęcając ewentualnie pierwszą kluseczkę ;D Gotowe kluseczki potraktować jakimś tłuszczem, żeby się nie kleiły, i posypać cukrem. Wcinać od razu:)

Wskazówki i uwagi:

Nie wiem czemu, ale nieciekawy, gorzkawy posmak tofu jakoś się w gotowaniu neutralizuje. Nie trzeba się też martwić, że z bardzo słodkiego serka wyjdą tak samo słodkie kluseczki, przynajmniej mnie nie smakują bez cukru.

No i raczej nie nadają się do jedzenia na zimno...
Nadesłał(a) Olga, dnia: 2009-03-17 21:59:07.663
Źródło/autor przepisu: własna przeróbka przepisu nieznanego pochodzenia :))
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Pyszne!
Malwinek 2013-02-09 18:15:18.155

Genialne! Całe lata nie jadłam leniwych :)
kruszonka 2011-06-19 20:36:47.032

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Pączki kładzione z serka homogenizowanego (bez jajek) (lakto-wege)
Szybkie pączki kładzione z serka homogenizowanego (bez ograniczeń)
Deser: wiśnie z serkiem homogenizowanym (bez ograniczeń)
Naleśniki z serkiem homogenizowanym i owocami (bez ograniczeń)
Deser brzoskwiniowy z midowym serkiem homogenizowanym (lakto-wege)
Koktajl bananowy z waniliowym serkiem homogenizowanym (lakto-wege)
Gruszki nadziewane serkiem homogenizowanym z kakao (lakto-wege)
Kładzione zielone kluski z tofu i szpinaku (wegańska)
Pyszne lniane tofu (wegańska)
Sos tatarski z tofu – zamiast majonezu (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas