7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Pieczone pierogi argentyńskie z wielowarzywnym nadzieniem

Pierogi można podawać z jakimś ostrym sosem. Są dobre na ciepło i na zimno.

Średnia ocena: [4.333333333333333 z 3 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [2]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 3 osób

1 kg mąki
ok. 1,5 szklanki wody
trochę oleju

0,5 kg ziemniaków - no może trochę więcej
1 puszka kukurydzy
1 puszka groszku
1 puszka fasolki czerwonej albo białej
pieprz
sól
"przyprawa do ziemniaków" albo papryka ostra itp.

Przygotowanie:

Ugotowane ziemniaki kroimy w kostkę i mieszamy z kukurydzą, groszkiem, fasolką oraz sporą ilością przypraw. Jest to nasz farsz.

Do dużej miski albo garnka wsypujemy około 0.8 kg mąki i trochę przypraw. Następnie wlewamy wodę (1,5 szklanki) i wyrabiamy ciasto. Ma być takie, jak na zwykłe pierogi. Jeśli się za bardzo lepi, to dosypujemy mąkę, a jeśli jest sypkie, to dolewamy wodę.

Ciasto rozwałkowujemy na blacie oprószonym mąką. Następnie kroimy je na duże prostokąty (lub figury je przypominające), nakładamy farsz i zalepiamy.

Na blachę posmarowaną olejem kładziemy nasze pierogi, które także smarujemy niewielką ilością oleju. Pieczemy je aż będą chrupiące (mniej lub bardziej - zależy jak kto lubi).

Wskazówki i uwagi:

W piekarniku pierogi się nie rozpadają tak jak podczas gotowania w wodzie, więc nie trzeba przykładać się za bardzo do ich lepienia.
Można robić też z innymi warzywami, np. kalafiorem albo brokułem.
Nadesłał(a) Wanieczek, dnia: 2009-04-05 15:25:46.399
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Zrobiłam ale jakoś smakowo niezbyt dobrze, nie są zachwycające. Nie wiem czy to jest wina farszu czy ciasta? Do ciasta dodałam sól jak się należy ale jak dla mnie to nie ponowię przepisu. Pozdrawiam.
jokka 2010-08-08 18:18:50.847

Ładnie wyglądają - powtórze to gdy będę lepiła pierogi :)
Olenika92 2009-04-25 10:27:16.516

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Pieczone pierogi z nadzieniem ryżowo-grzybowym (bez ograniczeń)
Duże pieczone pierogi (lakto-wege)
Kanadyjskie nadzienie do pierogów - ziemniaczano-serowe (lakto-wege)
Gryczane pierogi z nadzieniem z buraków, fety i zatharu (bez ograniczeń)
Pieczone pierogi z grzybami i ryżem (bez ograniczeń)
Pieczone pierogi z kapustą i pieczarkami (bez ograniczeń)
Pieczone pierogi z farszem brokułowym (wegańska)
Pieczone wiosenne pierogi ruskie (z ziemniakami i pokrzywą) (wegańska)
Fatayer (pieczone drożdżowe "pierogi" ze szpinakiem) (wegańska)
Pieczone pełnoziarniste pierogi ze szpinakiem i słonecznikiem (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas