7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Pilaw - moja wariacja

Wariacja powstała po kilku próbach przygotowanie według "podstawowego" , gdzieś, kiedyś znalezionego przepisu. Potrawa jest dość łatwa w przygotowaniu, chociaż zajmuje dłuższą chwilkę... Ale wierzcie mi, warto ją poświęcić ;)))



Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki: dla 4 osób

2-3 woreczki ryżu białego
kotlety sojowe "schabowe"
kostka bulionowa lub dowolne przyprawy do namoczenia kotletów
1 duża cebula
1 mała czerwona papryka (można nie dodawać)
4-5 pomidorów lub 1 średnia puszka pomidorów
masło do smażenia
0,5l bulionu warzywnego
przecier
ok.2 łyżki śmietany
przyprawy: sól, pieprz, oregano, bazylia, tymianek, estragon, lubczyk, cząber, czerwona papryka, ew. cukier
ser żółty (do posypania)

Przygotowanie:

-> Ryż w woreczkach gotować przez ok. 8-10 min w osolonej wodzie.
-> Kotlety sojowe obgotować we wrzątku z dowolną kostką bulionową lub przyprawami. Czas zgodny z podanym na opakowaniu. Po obgotowaniu pokroić w kostkę.
-> Cebulę i czerwoną paprykę posiekać w kostkę (cebulę drobniej).
-> Świeże pomidory sparzyć i obrać ze skórki, pokroić w niedużą kostkę (te z puszki odsączyć z zalewy, pokroić i nie wylewać zalewy).
-> Na dużej i dość głębokiej patelni roztopić masło, wrzucić paprykę, podsmażyć aż trochę zmięknie .
-> Dodać cebulę, podsmażyć aż się zeszkli.
-> Dodać pokrojone kotlety, podsmażyć chwilę razem.
-> Dodać pomidory, dusić aż kawałki się rozpadną i powstanie "sos".
-> Przyprawić do smaku. Cukier nie jest konieczny choć "przełamuje" smak całej potrawy.
-> Wsypać ryż, dokładnie wymieszać.
-> Wlać bulion, dusić na średnim ogniu aż ryż "wypije" cały bulion.
-> Koniecznie spróbować i sprawdzić czy nie trzeba mocniej doprawić. Jeśli jest za mało "pomidorowe", dodać łyżeczkę koncentratu pomidorowego lub zalewy z pomidorów z puszki,
-> Powstała masa powinna być zwięzło-lepka. Podzielić ją na patelni na dwie równe części.
-> W małej miseczce zmieszać przecier, śmietanę i przyprawy.
-> Połowę masy z patelni przełożyć do naczynia żaroodpornego, brytfanki lub po prostu na blaszkę.
-> Posmarować przecierowo-śmietanowym sosem, posypać startym żółtym serem.
-> Przełożyć resztę masy z patelni, posmarować sosem, grubo posypać serem.
-> Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180-190'C, zapiekać aż ser na wierzchu stanie się rumianą skorupką.

Smacznego! ;)))

Wskazówki i uwagi:

Jeśli ktoś nie lubi, to wersja bez papryki też jest pyszna.
Jeśli nie ma się czasu to potrawa nadaje się do serwowania już po zakończeniu etapu robienia jej na patelni;)
Im więcej dodamy ryży tym więcej porcji otrzymamy; trzeba tylko pamiętać, żeby dodać więcej pozostałych składników;)))
Nadesłał(a) Morth, dnia: 2009-04-22 16:05:08.186
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Cygański pilaw (bez ograniczeń)
Moja pierwsza zapiekanka (bez ograniczeń)
Pilaw z kaszą orkiszową (wegańska)
Pilaw z bobem i pieczarkami (wegańska)
Sos beszamelowy - wariacje (lakto-wege)
Moja jajecznica (z cebulą i bazylią) (bez ograniczeń)
Pilaw wegetariański okropnie kolorowy (wegańska)
Pilaw z tofu, papryką i bakaliami (wegańska)
Sałatka (moja ulubiona) z kapusty pekińskiej na słodko (ovo-wege)
Wariacje na temat kukurydzy gotowanej w kolbach (lakto-wege)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas