7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Risotto z boczniakami i natką pietruszki

Średnia ocena: [4.0 / 1 ocena] | dodaj ocenę | komentarze [0]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 2 osób

1 szklanka ryżu do risotto (odmiana arborio)
1-2 duże cebule
1/2 litra bulionu warzywnego (jeśli ktoś lubi, może być z kostki - zdecydowanie lepszy jest ten własnej produkcji :) )
"tacka" czyli ok. 350-400 g boczniaków
olej do smażenia
sól
pieprz
2 ząbki czosnku
+ pęczek natki pietruszki do posypania

dodatkowo, w wersji lacto-ovo:
- 1/2 kubeczka śmietany lub jogurtu naturalnego
- 1 jajko
- tarty parmezan

Przygotowanie:

Cebule kroimy w kosteczkę. W głębokiej patelni lub dużym rondlu rozgrzewamy olej i na nim podsmażamy cebulkę - tylko na tyle, żeby się zeszkliła.

Następnie wsypujemy ryż i mieszamy z olejem i cebulką, aż będzie przezroczysty, po czym wlewamy bulion. Ryż praktycznie momentalnie wchłonie płyn. Teraz trzeba stopniowo dolewać gorącą wodę - ryż będzie ją wchłaniał. Jak wchłonie, znowu dolewamy wodę i tak aż do momentu, kiedy będzie bardzo miękki, kremowy. Niestety, nie da się wyliczyć dokładnych proporcji - ja zawsze wlewam około szklanki na raz.

Teraz boczniaki: ostrożnie myjemy, kroimy w paseczki. W rondelku rozgrzewamy niewielką ilość oleju, wsypujemy boczniaki, posypujemy solą, a po kilku minutach dolewamy pół szklanki wody. Gdy boczniaki będą już miękkie, zdejmujemy je z ognia i dodajemy do ugotowanego ryżu. Zmniejszamy ogień do minimum, doprawiamy solą i pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, a w wersji lakto-ovo dodatkowo śmietaną rozbełtaną z jednym żółtkiem i tartym parmezanem.

Zdejmujemy z ognia, posypujemy posiekaną natką pietruszki (proponuję duże kawałki) i ew. parmezanem.

Wskazówki i uwagi:

Czosnek należy dodawać na samym końcu gotowania, po czym od razu wyłączamy gaz - wtedy nie będzie surowy (zetnie się pod wpływem ciepła) i jednocześnie zachowa cały swój aromat.
Trzeba też uważać, żeby żółtko się nie ścięło, bo wyjdzie jajecznica, dlatego dodajemy je na malutkim ogniu.
Nadesłał(a) zosia, dnia: 2009-04-22 15:29:33.176
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Sos z natki pietruszki (lakto-wege)
Mrożony koperek lub natka pietruszki (wegańska)
Sałatka z surowych pieczarek z natką pietruszki (bez ograniczeń)
Dietetyczne "pesto" di prezzemolo (z natki pietruszki) (wegańska)
Pyszne Pesto Pietruszkowe, w którym natka pietruszki zupełnie zmienia swoją osobowość (wegańska)
Soczek z jabłka i pietruszki (wegańska)
Krem z selera i pietruszki (lakto-wege)
Risotto szczypiorkowe (wegańska)
Spaghetti z boczniakami (lakto-wege)
Flaczki z boczniaka (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas