7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Szparagi au naturel (smażone solo lub z pomidorkami)

Tak przygotowane szparagi zachowują swój aromat. Opcjonalnie można dodać pomidorki koktajlowe - nie tylko pięknie wygląda, ale też świetnie smakuje :)

Średnia ocena: [4.5 z 4 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [3]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

szparagi zielone
sól
pieprz
olej do smażenia
opcjonalnie pomidorki koktajlowe

Przygotowanie:

Szparagi obieramy tak jak zwykle - obcinamy końcówki i obieramy skórkę do 1/3 długości.

Olej mocno rozgrzewamy, a następnie wrzucamy szparagi (w całości), posypujemy solą i pieprzem. Można zrobić wersję z pomidorkami koktajlowymi - wrzucamy je razem ze szparagami, bez obierania ze skórki. Teraz możemy już zmniejszyć ogień. Od czasu do czasu potrząsamy patelnią lub lekko poruszamy szparagi łopatką, aby się nie przypaliły.

Po kilku minutach odwracamy je na drugą stronę, ponownie delikatnie solimy i pieprzymy - ważne, aby nie przesolić w jednym miejscu.
Po kolejnych paru minutach próbujemy, czy szparagi już są gotowe. Powinny być kruche, ale nie twarde.
Nadesłał(a) Kinga, dnia: 2009-05-01 20:26:09.637
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Zdjęcia do przepisu:


Nowe komentarze:

Rzeczywiście szparagi (oczywiście zielone)lepiej smakują, jeśli przyrządzamy je na patelni grillowej. Zrobiłam na obiad z białą kaszą gryczana i dużą ilością surówki (dużo różnych zieleni).
Dana 2016-05-24 16:40:38.956

Smazyłam szparagi z pomidorkami koktajlowymi + sól, imbir i sezam. Rozkoszuję się właśnie ich genialnym smakiem w połączeniu z jajkiem ugotowanym na pół miękko.
Dana 2015-05-23 13:40:27.045


Smażone/ grillowane zielone szparagi są o niebo lepsze niż gotowane :) Te z patelni grillowej mają wyjątkowo wyrazisty, zdecydowany, "dymny" aromat - to dzięki "przypalonym" kreseczkom. Jeśli dla kogoś zwykłe szparagi są nijakie, powinien spróbować tego patentu. Ja uwielbiam i takie i takie :)
patrycccja 2011-05-28 18:31:02.862

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Grillowane/ smażone szparagi (wegańska)
Mix sałat ze szparagami, pomidorkami cherry i truskawkami (wegańska)
Dynia solo (wegańska)
Fasola solo (sposób gotowania) (lakto-wege)
Sałatka z rukoli z mozarellą i pomidorkami (lakto-wege)
Sałata rzymska z pomidorkami i pestkami (wegańska)
Tosty z awokado, rukolą i pomidorkami (wegańska)
Hiszpańskie czarne oliwki z ogórkiem i pomidorkami koktajlowymi (wegańska)
Smażone kasztany (wegańska)
Naleśniki ze szparagami i beszamelem (bez ograniczeń)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas