7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Szparagi mrożone aka przedłużony sezon szparagowy :)

Nie wiem jak wy, ale ja uważam, że sezon szparagowy jest zdecydowanie za krótki. Jest jednak dobra wiadomość - szparagi, choć wyglądają na takie delikatne, świetnie znoszą mrożenie! :)

Średnia ocena: [5.0 / 1 ocena] | dodaj ocenę | komentarze [1]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

szparagi zielone

Przygotowanie:

Wybieramy świeże, jędrne szparagi. Myjemy je, odcinamy końcówki i jeśli trzeba, to obieramy z końcówek twardszą skórkę. Szczegóły znajdziecie w Gotowanie szparagów - przepis podstawowy.

Podobno szparagi można mrozić od razu, bez dodatkowej obróbki cieplnej, ale wtedy dość krótko nadają się do spożycia - tak do miesiąca, chociaż niektórzy twierdzą, że o wiele dłużej...
Ja na wszelki wypadek zawsze najpierw je blanszuję, czyli wrzucam na dosłownie 1-3 minuty do wrzątku (może być osolony). Po przestudzeniu i obeschnięciu (!) dzielę je na porcje, przekładam do plastikowych woreczków i siup do zamrażarki! Tak przygotowane można zajadać przez 9 miesięcy - u mnie kończą się szybciej więc nie miałam szansy zweryfikować :)

Aha, takich szparagów nie należy rozmrażać przed przyrządzaniem tylko postępować z nimi tak, jak z surowymi, czyli od razu smażyć/ dusić/ gotować/ itp. :)

Wskazówki i uwagi:

Białych szparagów nie da się mrozić.
Nadesłał(a) ~Kuna, dnia: 2009-05-11 17:13:21.942
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Zdjęcia do przepisu:


Nowe komentarze:

Szparagi. Z jednej strony trzeba wybierać jak najświeższe, najbardziej jędrne i zużyć je jak najwcześniej. Z drugiej można je zamrozić i przechowywać dość długo, bo kilka miesięcy. Nie wiem jak was, ale mnie to zdumiewa :) Po wyjęciu z zamrażarki od razu wrzucamy je do wrzątku lub na patelnię - są tak samo dobre jak świeże i właściwie nie tracą "formy"! W tym roku jedna paczka zaginęła mi gdzieś na tyłach zamrażarki i w ten sposób uchowała się prawie rok. Z własnego doświadczenia mogę powiedzieć, że nawet tak długo przechowywane były bardzo smaczne, choć oczywiście nie tak chrupkie. No i co za niespodzianka na wiosnę! Jeśli więc uwielbiacie szparagi, polecam zamrozić kilka porcji :)
patrycccja 2010-06-11 17:11:07.641

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Sos beszamelowy do szparagów i zupa-krem szparagowa (wegańska)
Miodownik aka stefanka - bez jajek! (wegańska)
Mrożona herbata II (wegańska+miód)
Kawa mrożona (lakto-wege)
Mrożone winogrona (wegańska)
Mrożona herbata (wegańska+miód)
Mrożone jagodowe (wegańska+miód)
Mrożenie kukurydzy (wegańska)
Kurki - mrożenie (wegańska)
Genesis aka paprok wegański, czyli skąd jest bigos (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas